Perinteiset suosikit väistyvät uusien tulokkaiden tieltä – tämä vihkikirkko on kesän suosituin

Tänä kesänä mennään naimisiin vanhoissa, idyllisissä kivikirkoissa. Vanhat suosikit ovat saaneet väistyä pienempien vihkikirkkojen tieltä. 

Vaikka tunnetutut suuret kirkot ovatkin edelleen suosittuja, monet vihkiparit hakevat tärkeään päiväänsä nykyisin myös tunnelmaa ja perinteitä. Tämä näkyy pienten ja idyllisten kirkkorakennusten suosion kasvuna. 

Suosituin vihkikirkko huokuu tunnelmaa

Tämän kesän kenties suosituin vihkikirkko löytyy Vantaalta. Keskiaikainen kivikirkko Pyhän Laurin kirkko on pääkaupunkiseudun vanhin rakennus, joka huokuu aivan ainutlaatuista tunnelmaa.

Kirkossa vihitään tämän vuoden kesäkuukausina 86 paria. Viime kesänä tässä kirkossa toisensa saivat lähes sata paria. 

Vuonna 2013 Pyhän Laurin kirkossa vihitty Mari Dorsch kertoo kirkon vastanneen hänen unelmansa vihkikirkkoa.

– Kirkko oli sopivan kokoinen ja kaunis kivikirkko, jossa oli erilaisempi tunnelma kuin puukirkoissa, hän kertoo. 

Dorsch kertoo, että pariskunta haaveili alunperin vihkimisestä Espoon tuomiokirkossa, mutta kirkko oli jo varattu. Tuomiokirkkoa intiimimpi Pyhän Laurin kirkko kuitenkin vastasi odotuksia täydellisesti.

– Kirkko piti varata jo vuotta etukäteen, Dorsch kertoo. 

Pääkaupunkiseudulla useita suosikkeja

Helsingin keskustassa sijaitseva, vuonna 1826 valmistunut Vanhakirkko on Helsingin suosituin vihkikirkko. Tätä kaunista puukirkkoa koristavat yksinkertaiset pylväät sekä kaunis kellotorni. Kirkko on hääparien suosiossa etenkin kesäkuukausina. Tänäkin vuonna tässä kirkossa vihitään lähes 70 paria.

Yhtä suosittu vihkipaikka Helsingissä on kaupungin symbolinakin tunnettu Tuomiokirkko. Muita suosittuja vihkikirkkoja ovat myös Suomenlinnan kirkko ja Johanneksen kirkko.

Espoossa sen sijaan tuomiokirkko on ylläpitänyt vankkaa suosiotaan muiden kaupungista löytyvien kirkkojen keskellä. 

– Espoon tuomiokirkko on meidän ylivoimaisesti suosituin vihkikirkkomme ja lauantai on ylivoimaisesti suosituin vihkipäivämme, kertoo tiedottaja Eija Harju Espoon seurakuntayhtymästä.

Uudet suosikit korostavat ainutlaatuisuutta

Myös muissa suurimmissa kaupungeissa perinteiset kirkot ovat saaneet väistyä uusien tulokkaiden tieltä.

Tampereella viime vuonna suosituin vihkikirkko oli ainutlaatuinen entisen puuvillatehtaan Finlaysonin kirkko, joka ohitti suosituimmuudessa perinteisen Tuomiokirkon.

Myös Turussa suosituimmaksi vihkikirkoksi Tuomiokirkon ohi nousi punatiilinen Mikaelin kirkko. Tunnelmallisuuden suosio näkyy myös Oulussa, jossa suosituin vihkikirkko on idyllinen Oulujoen puukirkko. Tässä pienessä kirkossa toisensa saa tänä kesänä lähes 57 paria.

Suosituimpiin kirkkoihin vihkiaikojen varaaminen alkaa aikaisintaan jo edellisen vuoden toukokuun alussa. Kesälauantait ovat edelleen suosituimpia vihkipäiviä, mutta myös arkivihkimiset ovat lisääntyneet. Arkihäitä vietetään paljon esimerkiksi silloin, kun naimisiin halutaan mennä juuri tietyssä kirkossa tai tiettynä päivänä. 

Lue myös:

    Uusimmat