Perinteinen ruskeakastike valmistuu käden käänteessä – poimi talteen helppo ohje

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan yksinkertaisia arkiruokia.

Kaappaus keittiössä -ohjelmassa valmistetaan Kari Aihisen johdolla helppoja arkiruokia, kuten ruskeaa kastiketta ja lihapullia.

Ruskea kastike

1 sipuli

100 g voita

1 dl vehnäjauhoa

7-10 dl vettä

10 mustapippuria

3 laakerinlehteä

suolaa

Kuori ja pilko sipuli. Laita pannulle 50 grammaa voita ja anna voin ruskistua. Lisää sipulit ja ruskista. Kun sipulit ovat ruskistuneet, kaada ne pieneen kulhoon odottelemaan kastikkeen valmistuksen ajaksi.

Laita pannulle taas 50 grammaa voita ja ruskista se. Lisää pannulle vehnäjauhot ja sekoita. Kun seos on ruskeaa, kaada pannulle 5 dl vettä koko ajan sekoittaen. Mikäli kastike on liian paksua lisää vettä. Lisää kastikkeen joukkoon paistetut sipulit.

Lihapullat

800 g jauhelihaa

2 kananmunaa

4 dl kermaviiliä

2 valkosipulinkynttä

15 g suolaa

2 dl korppujauhoja

Nosta jauhelihat huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen ruuan valmistamista. Sekoita jauhelihan joukkoon kananmunat, kermaviilit, murskatut valkosipulinkynnet, korppujauhot sekä suola. Muotoile taikinasta haluamasi kokoisia lihapullia ja paista ne kypsäksi pannulla voissa.

Lihakeitto

1 kg keittolihaa (rintapala)

2 laakerinlehteä

1 rkl kokonaisia mustapippureita

suolaa

6-8 perunaa

3 porkkanaa

Kukkakaalia

Pala juuriselleriä

1-2 Palsternakkaa

3 kevätsipulia (ei varsia) tai yksi tavallinen sipuli

Laita keittoliha kattilaan ja kaada päälle kylmää vettä niin, että liha peittyy. Nosta kattila liedelle ja kuori keittämisen alussa veden pinnalle nousevaa vaahtoa pois. Mausta liemi suolalla, lisää kokonaiset mustapippurit ja laakerinlehdet ja keitä lihapalaa noin kolme tuntia.  Ota liemi talteen. Ota liha pois liemestä ja pilko se sopivan kokoisiin paloihin.

Freesaa juureksia voissa kattilan pohjalla mutta älä ruskista. Lisää liemi ja keitä ensin juurekset kypsäksi, sitten lisätään lihat.  Viimeistele annos lehtpersiljalla.

Lohikiusaus

12 kpl keskikokoisia perunoita

1 kg kirjolohta

5-6 varhaissipulia

1 litra kermaa

Suolaa

Mustapippuria

Kuori perunat ja leikkaa ne suikaleiksi. Poista lohifileestä nahka ja leikkaa kala reilun kokoisiksi paloiksi. Pilko sipulit. Kaada kerma kulhoon ja mausta se suolalla ja pippurilla.

Voitele vuoka. Sekoita vuoassa perunasuikaleet ja sipulit, asettele päälle lohikuutiot. Kaada päälle maustettu kerma ja laita uuniin 200 asteeseen. Kun kiusaus on saanut kauniin värin, tiputa uunin lämpötila 150 asteeseen noin 45 minuutiksi.

Kana-kookoswokki

150 g munanuudelia

1 broilerin rintafilee

1/2 chili ilman siemeniä

2 valkosipulinkynttä

1 kevätsipuli

1 dl cashew-pähkinöitä

2 dl kookoskermaa

Kourallinen persiljaa

Suolaa

Mustapippuria                      

1 limen mehu

Mausta huoneenlämpöinen broilerin rintafilee suolalla ja pippurilla. Ruskista kana ensin paistipannulla jonka jälkeen nosta rintafilee uuniastiassa  200 asteeseen uuniin kypsymään 12 minuutiksi.  Anna lihan vetäytyä hetken esim. folioon käärittynä ennen kuin leikkaat sen viipaleiksi.

Pilko sillä välin chili ja valkosipulinkynnet, murskaa cashew-pähkinät ja silppua persilja.

Keitä vettä ja laita nuudelit kulhoon. Kaada kiehuva vesi nuudelien päälle, peitä kannella ja anna hautua kolme minuuttia. Siivilöi vesi pois kun nuudelit ovat kypsät.

Kuullota valkosipuli ja chili nopeasti rypsiöljyssä. Lisää pähkinät, kevätsipuli, viipaloitu rintafilee, persiljasilppu ja haudutetut nuudelit. Kaada päälle kookoskerma ja sekoita. Kääntele wokia pannulla hetken aikaa. Purista wokin sekaan yhden limen mehut ja koristele vielä persiljalla sekä pähkinöillä.

Kaappaus keittiössä MTV3-kanavalla ja mtv-palvelussa maanantaisin klo 20.

Lue myös:

    Uusimmat