Perheväkivalta Suomessa: Apusoittoja tulee tukilinjalle niin paljon, että kaikkiin ei ehditä vastata

Läheisissä ihmissuhteissaan väkivaltaa tai sen uhkaa kokenut etsii apua usein internetin kautta. Tästä syystä näkyvyys netin hakukoneissa on ensiarvoisen tärkeää puhelimitse toimivan Nollalinjan kaltaisille palveluille, arvioi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erikoistutkija Johanna Hietamäki.

Ympäri vuorokauden päivystävä Nollalinja on ollut käytössä vuoden verran; palvelun 1-vuotispäivä on tiistaina. Tasaisesti käyttäjämääräänsä kasvattanut matalan kynnyksen palvelu vastasi loppuvuodesta noin 500 soittoon kuukaudessa.

–  Lisäksi tulee noin 300 puhelua, joihin ei ehditä vastata, koska samaan aikaan on puhelimessa toinen asiakas. Lisäresurssit olisivat siis vielä tarpeen, Hietamäki sanoo.

Nollalinjan tilastojen mukaan palveluun soittavista 60 prosenttia on saanut tiedon perheväkivallan uhreille tarkoitetusta apupuhelimesta Googlen kautta.

Googlen Suomen kumppanin Tulos Helsingin Eeva Koutaniemi sanoo, että ihmissuhteissaan väkivaltaa kokeneen saattaa olla joskus helpompi paljastaa ikäviä kokemuksiaan koneelle.

–  Googlen data osoittaa, että ihmiset hakevat konkreettisesti apua asioihin, joista he eivät välttämättä kertoisi ystävilleen, läheisilleen tai viranomaisille.

Eräs selittävä tekijä tuohon saattaa olla anonymiteetti. Niin Nollalinja kuin Google tietolähteenä, "porttina" puhelinpalveluun, toimivat siten, että ne eivät voi tietää yhteyttä ottavan puhelinnumeroa tai henkilöllisyyttä.

Hakukonedata tuo mahdollisuuden ennustaa

Anonyymi hakukonedata avaa silti keinon ennustaa aiempaa tarkemmin, milloin ja millä alueilla perheväkivalta lisääntyy.

–  Perheväkivaltaan liittyvät nettihaut paljastavat mielenkiintoisen asian: hakujen määrä on runsaimmillaan vasta tammikuussa, vaikka poliisille joulunpyhät ovat perinteisesti kiireisintä kotihälytysten aikaa, Koutaniemi vertaa.

Hänen mukaansa voi olla niin, että ihmiset eivät halua ajatella näin surullista asiaa jouluna.

–  Uuden vuoden puolella arki saattaa sitten tuoda sellaisen ajatuksen, että tälle asialle pitää tehdä jotain.

Hietamäki muistuttaa, että väkivalta on sekä ilmiönä että seurauksiltaan hyvin monimuotoista.

–  Fyysistä väkivaltaa kokeneiden ohella Nollalinjaan ottavat yhteyttä esimerkiksi henkistä ja taloudellista väkivaltaa kokeneet. Parisuhteissa fyysistä väkivaltaa on harvoin ilman henkistä väkivaltaa.

Väkivallan kohde voivat olla myös esimerkiksi iäkkäät vanhemmat, joita aikuinen lapsi kohtelee huonosti.

Miesten osuus väkivallan uhreiksi joutuneista Nollalinjaan soittaneista on 12 prosenttia.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja