Perheenäiti vaipui koomaan, kun hän joi yhden kulauksen Pepsi Maxia tavallisen Coca-Colan sijaan

Makeisvero ei purrut sokeriin - miten irti sokerikoukusta 8:31
Miten pääsee eroon sokerikoukusta? Huomenta Suomen vieraana laillistettu ravitsemusterapeutti Anette Palssa.

Englantilainen kahden lapsen äiti Elizabeth Perkins, 30, vaipui kolmeksi päiväksi koomaan tarjoilijan äkkiseltään pieneltä vaikuttavan mokan vuoksi. Uutistoimisto Catersin raportoimasta tapauksesta uutisoivat useat brittimediat.

Perheenäiti Elizabeth Perkins sai vakavan allergisen reaktion ja vaipui kolmeksi päiväksi koomaan juotuaan vain yhden kulauksen Pepsi Maxia tavallisen Coca-Colan sijaan.

Perkins taisteli hengestään, koska hän on pahasti allerginen keinomakeutusaine aspartaamille. Aspartaamia käytetään tuhansissa elintarvikkeissa, mukaanlukien virvoitusjuomissa. Myös Perkinsin kaksi poikaa kärsivät samasta, vakavasta allergiasta.

"Melkein kuolin"

Perkinsille tarjoiltiin Pepsi Maxia hänen paikallispubissaan Derbyshiren Swadlincotessa.

– Melkein kuolin, kun join light-colaa pyytämäni tavallisen kolajuoman sijaan. En usko, että ihmiset ymmärtävät kuinka isosta erosta on kyse. Sen jälkeen kun maassa asetettiin sokerivero, yhä harvemmat paikat tarjoavat sokerilla makeutettuja virvoitusjuomia, Elizabeth Perkins kertoo uutistoimisto Catersille. 

Perkins oli pyytänyt varta vasten sokeripitoista juomaa ja korosti tarjoilijalle, ettei voi juoda keinomakeutettua versiota. Silti perheenäidille tarjoiltiin Coca-Colan sijaan Pepsi Maxia. Otettuaan lasista ensimmäisen kulauksen, Perkins huomasi juoman maistuvan erikoiselta ja alkoi voida huonosti. Pian hänen silmissään pimeni.

– Minulle kerrottiin jälkeenpäin, että ystäväni oli yrittänyt viedä minua istumaan, muta olin menettänyt tajuni. Join vain pienen kulauksen, jonka takia minut kiidätettiin sairaalaan ja olin koomassa kolme päivää. Kesti kolme päivää, että juoma poistui elimistöstäni – se oli kamalaa, Perkins kertaa.

Geneettinen allergia myös lapsilla

Perkins on joutunut välttelemään keinotekoisia makeutusaineita koko elämänsä ajan. Kaiken lisäksi allergia on geneettistä, joten hänen poikansakin kärsivät samasta ongelmasta. Perheenäidin mukaan Britanniassa voimaan astunut sokerivero on hankaloittanut heidän elämäänsä entisestään. 

Tähänkin asti Perkins on tehnyt aina 6-vuotiaalle Matthew-pojalleen sekä 2-vuotiaalle Jacobille omat eväät, minne tahansa lapset ovatkaan menossa. Yllättävän monet ruoat sisältävät keinotekoisia makeutusaineita, jotka voivat olla Perkinsin perheelle tappavia.

– Elimistössämme ei ole entsyymeja, jotka hajottavat makeutusaineita, joten ne ovat meille kuin myrkkyä. Ääritapauksissa voimme vaipua koomaan.

Eniten Perkins on harmissaan lastensa vuoksi. Perheenäiti on joskus joutunut ajamaan tuntikausia etsiessään eri apteekeista pojilleen sopivia ei-keinomakeutettuja lääkkeitä.

– Heillä ei voi edes olla samanlaisia syntymäpäiväkakkuja kuin heidän ystävillään, koska kuorrutteissa on keinomakeutusaineita. Vie hirveästi aikaa tehdä kaikki itse.

Lue myös:

    Uusimmat