MTV sai käsiinsä Suomen ainoan tölkin kohuttua kolajuomaa: Uusi Coca-Cola aiheutti boikotteja ja tuhansia vihaisia puhelinsoittoja – vedettiin myynnistä 79 päivää myöhemmin

New Coke Coca-Cola
New Coke -tölkki MTV:n uutistoimituksessa. MTV

Vuonna 1985 Coca-Cola Company lanseerasi uudella reseptillä valmistetun kolajuoman, jonka tarkoitus oli korvata alkuperäinen Coca-Cola kokonaan. Vaikka juoma floppasi tuolloin totaalisesti, sen tarina ei kuitenkaan päättynyt kultaiselle 1980-luvulle.

Coca-Colan vannoutuneimmat fanit eivät voi unohtaa päivämäärää 23.4.1985, jolloin virvoitusjuomajätti teki koko maailmaa kohahduttaneen päätöksen. Joidekin mielestä kyseinen päivämäärä on häpeäpilkku mainonnan historiassa. 

Tuolloin Coca-Cola Company otti kenties kaikkien aikojen suurimman riskin ja ilmoitti muuttavansa maailman suosituimman virvoitusjuoman reseptiä. Uutta Coca-Colaa ryhdyttiin myymään nimellä New Coke ja kyseessä oli ensimmäinen reseptimuutos 99 vuoteen. 

Uusi juoma aiheutti valtavan palautevyöryn 

Kohupäätöksen seurauksena oli kuluttajien vastalausemyrsky, joka sai ennenkuulumattomat mittasuhteet. Ihmiset ryhtyivät boikotteihin ja virvoitusjuomayritykseen pääkonttoriin Atlantaan tulvi tuhansia vihaisia puheluita, kun alkuperäinen juoma haluttiin takaisin myyntiin. 

Lopulta Coca-Cola taipui valtavan painostuksen alla ja alkuperäinen juoma palasi kauppojen hyllylle 11.7.1985. New Coke -juoman nimi vaihtui Coca-Cola Classiciksi. 

Moni uskoo, että koko 79 päivää kestänyt show olisi ollut vain osa virvoitusjuomajätin nerokasta markkinointikampanjaa. Yritys on kuitenkin kiistänyt väitteen ja kertonut halunneensa vilpittömästi uudistaa juomaa ja brändiä Yhdysvalloissa. Joka tapauksessa, New Coken hetkellinen myynti aiheutti sen, että alkuperäisen Coca-Colan myynti lähti lopulta nousuun raketin lailla. 

Vuonna 2019 kohuttu New Coke teki paluun – Suomessa virallisesti vain yksi tölkki

1980-luvun farssista huolimatta New Coken taru ei suinkaan päättynyt. Tänä kesänä kohujuoma teki nimittäin hetkellisen paluun Yhdysvalloissa pienen erikoiserän muodossa.

Yhtäkkinen paluu johtuu Netflixin supersuositusta Stranger Things -sarjasta, jonka kolmas tuotantokausi sai ensi-iltansa heinäkuussa. Fiktiivisessä hittisarjassa päähenkilöt seikkailevat 1980-luvun Amerikassa ja siemailevat ohimennen myös kohuttua New Coke -juomaa. 

Pieni erikoiserä myytiin Yhdysvalloissa loppuun hetkessä. Suomeen New Coke -tölkkejä on yrityksen mukaan saapunut vain yksi kappale, joka on tällä hetkellä MTV Uutisten hallussa. Pöllölaaksossa suoritetaankin lähipäivinä harvinainen makutesti, josta luvassa myöhemmin lisää MTV:n Makuja.fi-ruokasivustolla.

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
   MasterChef Suomi

   MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja