Mainos

Perheenäidillä harvinainen aivosairaus: Jo pelkkä nauraminen aiheuttaa lamaannuttavaa kipua

Kaksi vuotta sitten diagnosoitu oireyhtymä on kääntänyt terveen ja onnellisen äidin elämän hetkessä päälaelleen. 

Kolmen lapsen äiti Angela Chapman sairastaa harvinaista oireyhtymää, spontaania kallonsisäistä hypotensiota, jossa aivoihin syntyy aivo-selkäydinnesteen valumisen seurauksena alipainetta. Oireyhtymän vuoksi naisen elämä on täynnä jokapäiväistä pää- ja niskakipua, jonka voi laukaista hyvinkin mitättömältä tuntuva asia. 

– Kipu on niin vakavaa, että minun täytyy maata paikoillaan tunteja kerrallaan. En voi käydä usein ulkona, ja jopa nauraminen aiheuttaa kammottavaa kipua. Chapman kertoo.

–  Ihmiset ajattelevat minun olevan onneton, sillä yritän olla nauramatta ja välttelen hauskoja tv-ohjelmia, mutta nauraminen aiheuttaa minulle tuskaa.

Kipujen lisäksi oireyhtymä aiheuttaa äidille myös pahoinvointia, muistiongelmia ja tasapainovaikeuksia. Pahimmassa tapauksessa sairaus voi johtaa jopa dementian ja Parkinsonin taudin syntyyn.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Oireyhtymä on sitonut naisen kotiin, eikä hän toivo mitään niin paljon kuin sitä, että hän saisi jälleen entisen elämänsä takaisin. Tällä hetkellä normaali elämä näyttää kuitenkin siintävän todella kaukana tulevaisuudessa.

Kovien kipujen syyksi paljastui aivoista ulos valuva neste

Chapmanin oireet alkoivat vain muutama viikko Jacob-pojan syntymän jälkeen tammikuussa 2015. Kipu vei terveen ja iloisen äidin muutamassa päivässä synkkiin vesiin. Kun kivut yltyivät niin pahoiksi, ettei tuore äiti pystynyt huolehtimaan enää lapsestaan, hän hakeutui lääkärin puheille, joka kuitenkin määräsi vakaviin oireisiin ainoastaan tavallista kipulääkkeitä.

Kun kivut eivät ottaneet helpottaakseen vielä kuukaudenkaan kuluttua, nainen palasi lääkäriin, joka määräsi hänet aivokuvaukseen.

– Päivä kuvauksen jälkeen neurologi soitti minulle itse ja kertoi löytäneensä aivoistani massan. Ajattelin sen olevan kasvain, Chapman kertoo.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Kyseessä ei kuitenkaan ollut syöpä, sillä neurologi kertoi naisen sairastavan harvinaista spontaania kallonsisäistä hypotensiota. Se mistä oireyhtymä johtuu, ei osata kuitenkaan tarkkaan sanoa. 

– Lääkärin mukaan aivoissani on reikä, jota kautta sitä ympäröivä neste valuu ulos. Hän selitti tämän olevan syy siihen, miksi minulla on niin kovia kipuja, Chapman kertoo.

Aviomies huolissaan pariskunnan tulevaisuudesta

Oireiden syyn selviämisen jälkeen nainen on läpikäynyt kaksi leikkausta, joissa aivojen reikää on pyritty tukkimaan ja näin ollen helpottamaan kipuja. Asioiden luultiin jo kääntyneen parempaan suuntaan, kunnes seuraavan vuoden kesällä sattuneen auto-onnettomuuden seurauksena vakavat oireet palasivat jälleen osaksi naisen elämää.

– Kuukaudessa aloin kärsiä uudelleen pahasta migreenistä ja päänsärystä. Kipu levisi päähän ja niskaan, ja lopulta olin siinä pisteessä, etten pystynyt leikkimään Jacobin kanssa. En tuntenut itseäni enää äidiksi.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

– Tämä ei ole ikäiseni naisen elämää, varsinkaan silloin, kun mukana on lapsi, Chapman lisää. 

Myöhemmin Chapmanin pään sisään asennettiin laite, jonka tarkoituksena on säädellä aivojen painetta. Hoitoyrityksistä huolimatta nainen elää jatkuva kipu seuranaan. Kipujen lisäksi naisen on alkanut kärsiä muistiongelmista, ja Chapmanin aviomies Matthew pelkääkin menettävänsä pian naisen, jonka kanssa meni naimisiin.

Lähde: TheSun 

***

0:56

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.