Mainos

Perämeren lohikiista ryöstäytymässä käsistä

Tornionjokisuun lohikiista alkaa kuohua yli äyräiden. Ruotsin poliisi on yrittänyt nostaa parin päivän ajan laittomia rysiä, mutta kalastajat ovat estäneet aikeet kiinnittämällä veneet pyydyksiin. Ruotsin kapina on jo heijastunut Suomen vesille, jonne niin ikään on laskettu rysiä ja loukkuja. Viranomaiset aikovat poistaa ne mahdollisimman pian.

Ruotsin kalastajien sodaksi luonnehtima kiista käydään ruotsalais-suomalaisen rajajokikomission toimivaltaan kuuluvalla merialueella Perämeren pohjukassa. Alue kattaa vedet jokisuulta linjalle, joka piirtyy Tornion alapuolelta Ruotsin Kalixin lähelle. Jo toisena kesänä lähinnä Haaparannan kalastajat uhmaavat kieltoa, jonka mukaan lohen nousun turvaamiseksi kiinteät pyydykset on pidettävä kuivilla viidenteen heinäkuuta asti, ellei poikkeuslupaa ole myönnetty. Komissio ei ole nyt myöntänyt ainuttakaan lupaa, Lapin TE-keskuksen kalatalousjohtaja Olli Tuunainen kertoo.

Haaparantalaisen kalastajan Mats Innalan mukaan vedessä on parikymmentä rysää ja lisää pistetään. Tilanne on kärjistynyt niin pahaksi, että pyydyksillä aletaan ottaa lohta avoimesti, hän sanoo. Eilen Ruotsin poliisi yritti aloittaa pyydysten noston, mutta kalastajat lähtivät joukolla paikkaamaan "vaurioituneita" rysiä. Kiinnittäytymällä pyydyksiin niiden nosto estettiin. Tänään kissa ja hiiri -leikki jatkui. Osa kalastajista oli vahdissa vesillä ja Innala arvioi, että rysät kyetään joukkovoimalla pitämään vedessä. Tilanteen vakavuutta hän kuvaa puhumalla lohisodasta. Innala korostaa, että pyyntikielto rikkoo Ruotsin perustuslakia. Kyse on puuttumisesta yksityiseen omaisuuteen. Laki edellyttää myös neuvotteluja ennen rajoituspäätöksiä, mutta näin ei ole menetelty. Kalastajat ovat valmiita poistamaan rysät, mikäli menetykset korvataan. Valtiolta ei kuitenkaan ole tullut minkäänlaista viestiä siihen suuntaan. -Ei ole mitää järkeä, että lohi suojellaan merellä, että se saisi nousta pelkästään jokivartisten ja turistipyytäjien kalastettavaksi. Suojellaan lohi koko matkalla, niin sitten mekin olemme valmiit siihen, Innala, huomauttaa.

Käräjät tulossa

Tuunainen kertoo, että asialla on hieman yli kymmenen kalastajaa, jotka pitivät laittomia pyydyksiä viime kesänäkin. Tämän hetken ongelmien osasyy on se, etteivät Ruotsin viranomaiset ole kyenneet viemään asiaa oikeuteen riittävän nopeasti. Kalastajat ovat saamassa vuoden takaisista teoista syytteet, mutta niiden käsittely on edessä vasta näiden kesälomien jälkeen. Suurin yksittäinen korvausvaade tulee nousemaan noin 400 000 kruunuun, Tuunainen sanoo ja arvioi samalla, että vyyhti vain sotkeutuu entisestään, kun tämän kesän kiistely menee jonon jatkoksi. Ruotsin lohisoppa heijastuu jo Suomen vesille. Viime päivinä veteen on pistetty yhdeksän rysää tai loukkua, laskee rajajokikomission vesialueen kalastusvalvonnasta vastaava Pekka Pyykönen. Asialla on neljä kalastajaa, joista yksi tosin on ehtinyt vapaaehtoisesti poistaa pyydyksensä. Muut ovat kuitenkin ilmoittaneet, että viranomaiset saavat hakea rysät ja loukut. Se tehdään ensi tilassa. Operaatio pyrittiin aloittamaan perjantai-iltana. Pyykönen ei usko, että kalastajat yrittävät Suomen puolella vastustaa nostoa. Tuunaisen mukaan täällä ponnekasta vastustusta ehkäisee sekin, että pyydyspaikat ovat valtion vesillä toisin kuin Ruotsissa. Sopimus rysäpaikasta voidaan sanoa irti rikkeiden takia.

Ministerit vailla tehoa

Ruotsin maatalousministeri Margaretha Winberg ja maa- ja metsätalousministeri Kalevi Hemilä totesivat äskettäin Helsingissä tavatessaan, että Tornionjoen kutulohen nousu on turvattava. Nousun yhtenä edellytyksenä korostettiin pyyntikiellon noudattamista. Winberg vaati, että laittomat pyydykset on heti nostettava vedestä ja kalastajat saatettava vastuuseen. Toistaiseksi vaatimus on jäänyt tehottomaksi.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.