Helle pakottaa rakennustyömaat muuttamaan aikataulujaan ja työskentelemään yöllä.
Väylävirasto tiedotti, että Espoon kaupunkirataa joudutaan helteen takia tekemään yötöinä, sillä ratakiskoa ei saa katkaista 35 asteisena. Helle aiheuttaa työmailla muitakin haasteita.
Yksi urakoitsijoista, YIT:n työmaapäällikkönä toimiva Olli Särkelä kertoo, että kuumuus on tuttu ja jokakesäinen ongelma, mutta siihen osataan jo varautua.
– Olemme ostaneet yli 7 000 pulloa vissyä työntekijöille, että pysyy nesteytys ja suolatasapainot kunnossa, Särkelä kertoo.
Nesteytyksen lisäksi työmaalla pääsee lepäämään viilennettyihin työmaakoppeihin.
Työnjohtoharjoittelija Essi Korhonen kertoo, että työntekijät ovat toivoneet kevyempiä huomioliivejä ja viilentäviä, vedellä kasteltavia hitsauspipoja suojaamaan kuumuudelta.
Työntekijä Joel Ollila osaa varautua helteeseen.
– Paahde on todella kovaa. Vissyä menee useita litroja päivässä ja aurinkorasva tulee tarpeeseen, Ollila sanoo.
Lue myös: Helleputki saa jatkoa – meteorologi Markus Mäntykannas: "Pohjola hohkaa punaisena"
Rakennustyömaista äänihaittaa
Väyläviraston läntisten projektien toteutuksesta vastaava osastonjohtaja Janne Wikströmin mukaan helle vaikuttaa hyvin laajasti rakentamiseen ja työntekijöihin.
Työt lähtökohtaisesti suunnitellaan siten, ettei keskelle heinäkuuta ajoiteta töitä, jotka eivät kestä lämpöä. Betoni ei lujitu kuumuudessa, ja asfaltti jäähtyy hitaasti, joten näitä töitä siirretään usein yölle.
– Äkillisten helteiden sattuessa töitä voidaan siirtää päivällä tai parilla, mutta hyvällä ennakoinnilla onnistuu paremmin, Wikström kertoo.
Lähellä työmaita asuvat saattavat huolestua yöllä tehtävien töiden äänistä, mutta Espoon kaupunkiradan yötöistä ei aiheudu varsinaista meluhaittaa. Ääni poikkeaa lähinnä normaalista äänimaisemasta.
Sen sijaan moni on huomannut, että meluisimmat työvaiheet alkavat aikaisin aamulla ja sen jälkeen hiljenee. Wikström selittää, että työmaat aloittavat usein rivakasti heti, kun meluajat sen sallivat, esimerkiksi kello seitsemältä.
Työ on usein valmisteltu meluaikojen ulkopuolella – esimerkiksi juuri yöllä – siihen pisteeseen, että heti aamulla on mahdollista aloittaa melua aiheuttava työ.
– Työmaan intressi ei ole aiheuttaa häiriötä, vaan sitä halutaan tietenkin minimoida, Wikström kertoo.