Pelko ministerien korona-altistumisesta havahdutti: Koko eduskunnan etätyöskentely vaatisi perustuslain muutoksen – "eduskunnan toiminta ei tämän takia pysähdy"

Pelko korona-altistumisesta perui kyselytunnin – puhemies Vanhanen MTV Uutisille: Koko eduskunnan toiminta ei tämän takia pysähdy 2:01
Pelko korona-altistumisesta perui kyselytunnin – puhemies Vanhanen MTV Uutisille: Koko eduskunnan toiminta ei tämän takia pysähdy

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen sekä työministeri Tuula Haatainen ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle. He olivat tiistaina 5. toukokuuta samassa tilassa henkilön kanssa, jolla epäillään koronavirustartuntaa. Henkilö on tänään testattu ja tulos saadaan viimeistään lauantaina. 

Pääministeri Sanna Marin päätti tämän takia varotoimena, että kaikki ministerit siirtyvät etätöihin ainakin tämän viikon loppuun asti.

– Hallitus on siirtynyt etätyöhön varotoimenpiteenä. Tällä välin valtioneuvosto jatkaa työskentelyään normaalisti etäyhteyksien avulla. Asia on käyty läpi valtioneuvoston turvallisuusjohtajan ja eduskunnan puhemiehen kanssa, Marin kommentoi päätöstä kirjallisesti MTV Uutisille.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) päätti keskusteltuaan pääministerin kanssa, että tämän päivän suullinen kyselytunti perutaan. Täysistunto järjestettiin kuitenkin normaalisti. 

– Ei pidä ajatella niin, että koko eduskunnan toiminta pysähtyisi sen tähden, että altistumisen riski on ollut kahdella ministerillä. Koko järjestelmä on ajateltu niin, että eduskunnan perustoimintaa turvataan kaikissa tilanteissa, sanoo Vanhanen MTV Uutisille.

Kurvinen on mieluummin liian varovainen

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ilmoitti Twitterissä jäävänsä nyt etätöihin koska hän on osallistunut keskustan ministeriryhmän kokoukseen. 

Keskustalaiset ministerit ovat olleet tekemisissä mahdollisesti korona-virukseen altistuneiden ministereiden Aino-Kaisa Pekosen (vas.) ja Tuula Haataisen (sd.) kanssa.   

– Olen altistunut kolmannessa tai neljännessä ketjussa, eli en varmaan ole sairastunut. Mieluummin olen kuitenkin liian varovainen kuin varomaton, Kurvinen toteaa MTV Uutisille. 

Kurvinen odottaa nyt kotosalla koronatestiin pääsyä.

Vanhanen: Jäljitetään, jos on aihetta

Työministeri Tuula Haatainen vietti eilen aikaa eduskunnan kuppilassa. Tämän takia jotkut kansanedustajat miettivät, pitäisikö koko eduskunnan siirtyä etätöihin tämän takia. Vanhasen mukaan näin ei ole. 

– Jos tämä ensimmäinen henkilö osoittautuu positiiviseksi, niin sen jälkeen viranomaiset lääkärit yhdessä THL:n kanssa tekevät jäljityksen. Siinä yhteydessä selvitetään, ovatko jotkut edustajat saattaneet altistua ja heidät testataan. Mutta sitä ennen ei suurimpia toimia tarvita.

Vanhasen mukaan Antti Kurvisen päätös oli kuitenkin ihan hyvä, vaikka eduskunta ei ryhdy tässä vaiheessa testaamaan edustajia. 

Tärkeintä on kuitenkin puhemiehen tärkeää, että valtioneuvoston toimintakyky säilyy.

Eduskunnassa selvitetään, voiko eduskunta siirtyä etä-äänestykseen sekä käydä valiokuntien virallisia kokouksia etänä. Tämä kuitenkin vaatisi perustuslain muutoksen. Selvitys valmistuu Vanhasen mukaan vielä toukokuussa.

Vanhanen muistuttaa, että eduskunta on toimintakykyinen niin kauan kuin eduskunta on kutsuttu koolle ja puhemies on paikalla tai jompikumpi varapuhemiehistä on paikalla.

– Silloin voidaan lähettää lähetekeskusteluasiat valiokunnille mietintöä varten. Kun valiokunnan mietintö on valmistunut, se voidaan hyväksyä istuntosalissa, kunhan puhemies on paikalla, Vanhanen sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat