Puhemies Vanhanen MTV Uutisille: Eduskunnassa selvitetään etä-äänestyksen mahdollisuutta

Eduskunnassa mietitään etä-äänestyksen mahdollisuutta istuntosaliin – puhemies Vanhanen:"Teknisesti se olisi jo toteutettavissa" 3:03

Eduskunnan puhemiehistöstä, virkamiehistä sekä eduskuntaryhmien pääsihteereistä koostuva koronaryhmä selvittää mahdollisen etä-äänestyksen toteuttamista eduskunnan istuntosalissa. 

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen kertoo MTV Uutisille, että perustuslakiasiantuntijoita aiotaan kuulla parin viikon sisällä asian tiimoilta.  

– Perustuslaki ei sitä ainakaan suoraan salli, Vanhanen toteaa MTV Uutisille.

Vähintään eduskunnan työjärjestyksen muutoksia tarvittaisiin.

Teknisesti ehkä mahdollista, mutta oman tahdon varmistaminen hankalaa

Vaikka perustuslaki ei ainakaan suoraan anna myöten, asiaa tutkitaan koska etsitään ja selvitetään kaikki ne keinot, joilla voidaan välttää kansanedustajien tartuntojen saamista ja vähentää kansanedustajien määrää istuntosalissa.

– Teknisesti äänestys on toteutettavissa, mutta itselleni on ainakin tärkeä kysymys se, millä varmistetaan, että edustajan aito, oma, vapaa tahto toteutuu, eikä hän toimi painostuksen alaisena.

Myös eduskunnan valiokuntatyöskentelyssä vaaditaan tällä hetkellä läsnäoloa. Epäviralliset kokoukset voidaan pitää etänä ja asiantuntijoita kuullaan etänä. Varsinaisessa päätöksentekotilanteessa valiokuntajäsenten täytyy olla fyysisesti läsnä. 

Eduskuntaryhmät ovat jo keskenään sopineet järjestelystä, jossa eduskunta pystyy toimimaan vajavaisena ilman että kukaan yrittäisi hyödyntää tilannetta omaksi edukseen. 

– Viime kädessä jokainen saa tulla saliin. Se on aivan selvä asia, se on kansanedustajan perusoikeus, mutta edustajat ovat eduskuntaryhmien kesken vapaasti sopineet siitä, ettei käytetä tällaisia tilapäisiä satunnaisia enemmistöjä hyväksi. Nyt keskitytään kriisin hoitoon, eikä tuoda kiistanalaisia asioita käsittelyyn, jotka edellyttäisivät, että kaikki kansanedustajat olisivat paikalla.

Tällä hetkellä ei ole todettuja koronatapauksia eduskunnassa. Vanhasen mukaan pitää kuitenkin varautua tilanteeseen, missä tällaiset järjestelyt voisivat tulla tarpeeseen. Jos eduskunnassa todetaan koronatapaus tämä tarkoittaisi, että terveysviranomaiset mahdollisesti määräisi useamman kansanedustajan karanteeniin.  

Lue myös:

    Uusimmat