Ministerikaksikko ja keskustan Kurvinen ehkä altistuneet koronavirukselle – koko hallitus siirtyy etätöihin, sillä ministerien turvaväleistä on voitu lipsua kahvitauoilla

Hallituksen ministereitä altistunut koronavirukselle – koko hallitus siirretty etätöihin 3:52

Pääministeri Sanna Marin (sd.) on päättänyt, että koko hallitus siirtyy tekemään etätöitä ainakin tämän viikon loppuun asti.

Syynä varotoimeen on se, että sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) sekä työministeri Tuula Haatainen (sd.) ovat mahdollisesti altistuneet koronavirukselle tämän viikon tiistaina, kertoo valtioneuvoston viestintä. 

He ovat olleet samassa tilassa henkilön kanssa, jolla epäillään koronavirustartuntaa. Henkilö on testattu, ja tulos saadaan kahden päivän sisällä.

– Yksityiskohtia (mahdollisen altistumisen) paikasta ja tilanteesta ei kerrota. Ihan yksityisyyden suojan vuoksi, ettei olisi mahdollista päätellä, kuka tämä henkilö on, kertoo valtioneuvoston viestintäjohtaja Päivi Anttikoski.

Kohtaamisia taukojen aikana

Eilen keskiviikkona Haatainen ja Pekonen olivat muiden ministerien kanssa neuvottelemassa Säätytalossa. Neuvottelut järjestettiin eri tiloissa etäyhteyksien välityksellä, mutta neuvottelujen ulkopuolella on ollut "yksittäisiä kohtaamisia" ministereiden välillä.

Säätytalossa hallituksen neuvottelut on pidetty kahdessa videoyhteyden välityksellä toisiinsa yhdistetyssä isossa salissa, jotta ministerit ja asiantuntijat pystyvät pitämään suuret turvavälit toisiinsa. Anttikosken mukaan ministerien likeisemmät kohtaamiset ovat voineet tapahtua esimerkiksi neuvotteluissa pidettyjen kahvi- tai muiden taukojen aikana, vaikka muun muassa ruokatuntien istumajärjestelyissä turvavälit on huomioitu.

– Mutta mitä muita keskusteluja on käyty, sitä ei voi varmuudella tietää, joten etätöissä ollaan, kunnes varmuus saadaan, Anttikoski sanoo.

Myös muita kokouspaikkoja käytettäessä ministerit on yleensä siroteltu eri tiloihin, jotta turvavälit voidaan pitää.

"Koskee pääasiassa tätä ja huomista päivää"

Valtioneuvosto jatkaa työskentelyään normaalisti etäyhteyksien avulla. Altistumisuhan seurauksena eduskunnan kyselytunti peruttiin tältä päivältä, mutta täysistunto järjestetään tavanomaiseen tapaan, eduskunnan keskuskansliasta kerrotaan.

Anttikosken mukaan valtioneuvoston työskentelyä etätyötilanne ei juuri haittaa, ja ministerit osallistuvat neuvotteluihin kukin omissa tiloissaan etäyhteyksien kautta.

– Tämän jälkeen katsotaan, mitkä hallituksen yhteiset kohtaamiset pidetään ja millaisilla järjestelyillä sekä tarkistetaan, pidetäänkö jotkin asiat kirjallisina käsittelyinä. (Etätyö) koskee pääasiassa tätä ja huomista päivää, kunnes koronatestien tuloksia saadaan, hän sanoo.

Normaaliin päivärutiiniin voidaan myös palata nopeasti.

– Tilanne pystytään purkamaan ihan yhtä nopeasti kuin se on määrätty. Perusturvajärjestelyt ovat olleet olemassa jo pitkään, joten niihin on helppo palata, jos virustartuntaa ei ole.

Myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen kertoo Twitterissä vetäytyvänsä etätöihin mahdollisen korona-altistuksen vuoksi. Kurvisen mukaan mahdollinen altistuminen on tapahtunut tänään keskustan ministeriryhmän kokouksessa. Hän sanoo pyrkivänsä koronavirustestiin mahdollisimman pian.

Lue myös:

    Uusimmat