Pelkäätkö roikkuvia rintoja? Vältä näitä arkisia tapoja

Rinnat veltostuvat ja menettävät kimmoisuuttaan ajan saatossa. Ennenaikaisia ikääntymisen merkkejä voi kuitenkin hidastaa.

Pakko se on myöntää – rinnat veltostuvat kaikilla naisilla maan vetovoiman sekä ikääntymisen seurauksena. Raskaus, imetys, painon vaihtelut ikääntymisen ohella vaikuttavat rintojen kimmoisuuteen ja muotoon. Myös geeniperimällä on oma vaikutuksensa: jos äidin rinnat alkoivat roikkua jo suhteellisen nuorella iällä, sama kohtalo saattaa olla myös myöhemmin tyttärellä.

Genome Biology -lehdessä julkaistun selvityksen mukaan rintakudos vanhenee kahdesta kolmeen vuotta nopeammin verrattuna muuhun kroppaan. Vaikka ikääntymistä ja sen tuomia muutoksia ei voikaan estää, voi arkisilla valinnoilla vaikuttaa omien rintojen hyvinvointiin ja rintakudoksen elastisuuteen.

Estä rintojen ennenaikainen veltostuminen

Tupakointi

Jos et ole vielä stumpannut, nyt viimeistään on korkea aika! Jo nuorena aloitettu tupakointi voi vaikuttaa huomattavasti siihen, alkavatko rinnat roikkua ennenaikaisesti. Tupakoinnin myötä ihon elastisuus kärsii, jolloin rinnat menettävät nopeammin kimmoisuutensa. Elastiini on proteiini, joka auttaa rintoja pysymään kiinteinä.

Painon jojoilu

Kun laihtuu, rinnat pienenevät – lihoessa taas kasvavat. Mutta hurjat painonmuutokset sekä painon jojoilu ylös ja alas eivät tee hyvää rinnoille, sillä radikaalien painonvaihteluiden myötä rintakudos löystyy. Yli kymmenen kilon painonmuutokset näkyvät eritoten rintojen veltostumisena.

Aurinkovoiteen poisjättäminen

Altistuminen UV-säteilylle aiheuttaa ennenaikaista vanhenemista, kuten ryppyjen muodostumista. Auringonvalo vahingoittaa myös rintoja, joten muista eritoten kesäisin levittää aurinkovoidetta myös dekolteen ja rintojen alueelle.

Huonosti istuvat rintaliivit

Vääränkokoiset rintaliivit vaikuttavat negatiivisesti rintojen hyvinvointiin: huonot liivit saattavat aiheuttaa selkäkipuja ja huonon ryhdin, mutta myös sen, että rinnat eivät saa tarvitsemaansa tukea ja johtaa herkän sidekudoksen venymiseen.

Rintaliivien käyttöä ei kuitenkaan suositella öisin, sillä rintakudokselle tulee antaa myös omaa tilaa ja luonnollista joustoa. Lisäksi rintaliivit saattavat hangata ja hiertää yön aikana.

Pomppiva liikunta ja huonot urheiluliivit

Urheilurintaliivit tukevat ja estävät rintojen venymistä. On tärkeää, että esimerkiksi juoksuharrastuksessa, jossa rinnat pomppivat ylös, alas ja sivulle, on hyvin istuvat ja tukevat rintaliivit.

Jos sinulla on suuri povi, valitse urheiluliivit, jossa on erilliset kupit molemmille rinnoille ja jonka säädeltävät olkaimet ovat leveät

VIDEO: Jenni Levävaaran vinkit rintatreeniin

Lähde: Womenshealthmag.com

Lue myös:

    Uusimmat