"Pelkäämme ohjuksia, kun muut valmistautuvat uudenvuoden juhlintaan" – gazalaiset toivovat sodan loppuvan

Tältä pommitettu Gaza näyttää jouluaattona 0:36
Katso myös: Tältä näytti pommitettu Gaza jouluaattona

Gazalaiset kertovat uutistoimisto AFP:lle olevansa uupuneita ja haluavansa sodan loppuvan.

– Tämä sota saa riittää! Olemme täysin uupuneita. Meitä siirretään paikasta toiseen kylmässä säässä, sanoi AFP:lle 49-vuotias Umm Louay Abu Khater Gazan eteläosassa.

YK:n mukaan noin 85 prosenttia Gazan asukkaista on joutunut jättämään kotinsa. Moni kärsii nyt nälkäisenä ja kylmissään nopeasti kyhätyissä teltoissa.

– Pommit satavat niskaamme joka päivä ja yö. Pelkäämme ohjuksia koko ajan, kun muut valmistautuvat uudenvuoden juhlintaan, Abu Khater sanoi.

33-vuotias gazalainen Ahmed al-Baz taas kertoi AFP:lle, että päättyvä vuosi on ollut hänen elämänsä kamalin.

– Se on ollut tuhon ja hävityksen vuosi. Menimme läpi helvetin ja kohtasimme kuoleman. Haluamme vain, että sota loppuu, tulitauko julistetaan ja että voimme aloittaa uuden vuoden omissa kodeissamme.

Tulitaukoneuvotteluita?

Israel käynnisti hyökkäyksen Gazaan sen jälkeen kun äärijärjestö Hamas oli tehnyt verisen iskun Israeliin 7. lokakuuta. Iskussa kuoli noin 1 140 ihmistä. Äärijärjestö otti myös noin 250 panttivankia, joista yli puolet on yhä sota-alueella vankeina. Ainakin osan heistä uskotaan kuolleen panttivankeuden aikana.

Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Israelin iskuissa on kuollut lokakuun jälkeen liki 21 700 ihmistä, valtaosa lapsia ja naisia.

Esimerkiksi YK:n lastenjärjestö Unicef on todennut, että Hamasin tarjoamat luvut ovat aiemmissa konflikteissa osoittautuneet pääosin luotettaviksi.

Uutistoimisto AFP:n nimettömien lähteiden mukaan Hamasin delegaatio osallistui Kairossa perjantaina Egyptin johtamiin neuvotteluihin tulitauon uusimisesta ja palestiinalaisten vankien vapauttamisesta.

Hamasin mukaan se haluaa neuvotteluissa takuut siitä, että Israel vetäytyy Gazasta kokonaan sotilaallisesti.

Myös Israel on kertonut olevansa yhteyksissä Egyptin rauhanneuvotteluita johtaviin edustajiin. Pääministeri Benjamin Netanjahun mukaan Israel on yhteydessä Egyptiin, jotta se saisi vapautettua Hamasin ottamat panttivangit.

Etelä-Afrikka syyttää Israelia kansanmurhasta

Etelä-Afrikka taas vaati perjantaina YK:n alaista Kansainvälistä tuomioistuinta (ICJ) aloittamaan toimet Israelia vastaan.

Etelä-Afrikan mukaan Israelin toimet palestiinalaisia vastaan ovat "luonteeltaan kansanmurhanomaisia, koska niiden tarkoituksena on tuhota merkittävä osa palestiinalaisten kansallisesta ja etnisestä ryhmästä", kertoi uutiskanava al-Jazeera.

Pyynnössään se vaati tuomioistuinta suojelemaan palestiinalaisia uusilta loukkauksilta heidän ihmisoikeuksiaan vastaan.

Israel torjui syytökset "vastenmielisinä" ja väitti, ettei niille ole oikeudellista perustetta.

Näin Israelin tankit moukaroivat Gazaa 0:30
Katso muös: Näin Israelin tankit moukaroivat Gazaa

Lue myös:

    Uusimmat