Etelä-Afrikka syyttää Israelia kansanmurhasta – vei asian YK-tuomioistuimeen

Etelä-Afrikka syyttää Israelia kansanmurhasta.

Etelä-Afrikka vaatii YK:n alaista Kansainvälistä tuomioistuinta ICJ:tä aloittamaan toimenpiteet Israelia vastaan.

Etelä-Afrikan mukaan Israelin toimet palestiinalaisia vastaan ovat "luonteeltaan kansanmurhanomaisia, koska niiden tarkoituksena on tuhota merkittävä osa palestiinalaisten kansallisesta ja etnisestä ryhmästä", kertoo uutiskanava al-Jazeera .

Pyynnössään se vaati tuomioistuinta suojelemaan palestiinalaisia uusilta loukkauksilta heidän ihmisoikeuksiaan vastaan.

Pyyntö liittyy Israelin aloittamaan laajaan sotilasoperaatioon Gazassa, jossa äärijärjestö Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan on kuollut tuhansia siviilejä sitten lokakuussa alkaneen operaation.

Israel kiisti syytökset

Israel torjui syytökset "vastenmielisinä" ja väitti, ettei niille ole oikeudellista perustetta.

Etelä-Afrikka on ollut palestiinalaisten suuri tukija. Maata hallitseva Afrikan kansalliskongressi -puolue ANC on usein verrannut palestiinalaisten tilannetta Etelä-Afrikan apartheid-järjestelmään, joka perustui rotusortoon.

Myös ihmisoikeusjärjestö Amnesty on jo aiemmin todennut, että Israelin valtion palestiinalaisiin kohdistamat sortotoimet täyttävät apartheidin tunnusmerkistön.

Kansainvälinen tuomioistuin on YK:n merkittävin oikeudellinen elin, joka on perustettu vuonna 1945. Sen tärkein tehtävä on valtioiden välisten kiistojen selvittäminen. Hollannissa Haagissa sijaitseva tuomioistuin ei kuitenkaan voi puuttua kiistoihin ilman asianosaisten valtioiden suostumusta.

Kansainvälisen tuomioistuimen perussääntö on osa YK:n peruskirjaa. ICJ on erillinen toimija Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä.

Lue myös:

    Uusimmat