Pelisäännöt isovanhemmille – olisiko näistä ”manuaaliksi”?

Niin paljon kuin lapsenlastaan rakastaakin, tämän elämästä ja kasvatuksesta päättävät vanhemmat. Kun on itse tottunut määräämään, omien aikuisten lasten sääntöihin mukautuminen voi tuntua oudolta. Se on kuitenkin ainoa tapa pitää välit hyvinä. Lue, miten pysyt turvallisilla vesillä.

Vinkkejä antoi muun muassa Grandparents-verkkosivuston kolumnisti Barbara Graham.

Valmistaudu

Lasta odottavia vanhempia revitään usein moniin suuntiin eri isovanhempien tahoilta. Kaikkia on mahdotonta miellyttää. Kun keskittyy tukemaan vanhempia eikä tukehduta heitä omilla toiveillaan ja mielipiteillään, saa varmasti arvostusta.

Jos et ole vielä tavannut toisen puolen isovanhempia, pyydä, että teidät esitellään toisillenne. Mikäli olet eronnut aikuisen lapsesi toisesta vanhemmasta, puhukaa viimeistään nyt välinne selviksi – piditte siitä tai ette, tulette jakamaan isovanhempien velvollisuuksia ja iloja yhdessä, mahdollisesti myös entisen puolison uuden kumppanin kanssa. Älä tee valmiiksi kinkkisestä tilanteesta vielä vaikeampaa.

Pidä mölyt mahassa

Vaikka olisit kirjoittanut bestsellereitä vanhemmuudesta, aikuisten lastesi mielestä et välttämättä tiedä kasvatuksesta mitään. Neuvosi ja mielipiteesi eivät ole tervetulleita, ellei niitä suoraan pyydetä – ja silloinkin on epävarmaa, halutaanko vastaus todella kuulla.

Anna vanhempien kasvaa omaan rooliinsa ja tapaansa olla vanhempia. Äläkä missään tapauksessa sano ”minähän sanoin”.

Saatat rakastaa lapsenlasta kuin omaasi, mutta hän ei ole omasi

Isovanhemman täytyy voittaa vanhempien luottamus. Alkuun saattaa tuntua siltä kuin suorittaisi koe-esiintymistä mummin tai ukin rooliin: pidätkö lasta sylissä oikein, puklautatko hyvin, oletko poistanut tai piilottanut kodista vaaranpaikat..? Uusien ikäkausien koittaessa luottamus täytyy myös ehkä ansaista uudelleen.

Noudata vanhempien asettamia sääntöjä

Kasvatuksen tavat muuttuvat joka sukupolven mukana. Jos jotkut nykyiset isovanhemmat olisivat kuunnelleet omia vanhempiaan lastenkasvatuksen suhteen, he olisivat ehkä pitäneet lapsiaan sylissä vain syöttäessään heitä muutaman tunnin välein – ei yhtään pidempään, ettei heistä tulisi ”mammanpoikia”.

Jos lapsenlapsella on tietty rutiini esimerkiksi ruokailun tai päiväunien suhteen, pidä siitä kiinni. Mikäli lapsi palaa kotiinsa väsyneenä ja kiukkuisena joka kerta isovanhemman luona oltuaan, vierailut luultavasti tulevaisuudessa harventuvat.

Älä vertaile tai kilpavarustele

Joskus isovanhemmat saattavat tuntea joutuvansa ”kilpailemaan” toisen puolen isovanhempien kanssa. Avioerojen ja uusperheiden yleistymisen myötä kilpakumppaneita on entistäkin enemmän.

Älä aiheuta skismaa turhalla mustasukkaisuudella. Tosiasia on, että jotkut pystyvät hemmottelemaan lapsenlapsiaan kalliilla lahjoilla ja toiset eivät. Samaten tuoreen isän vanhemmalla ei välttämättä ainakaan alussa ole samanlaista pääsyä lapsenlapsensa luokse kuin tuoreen äidin vanhemmalla: äiti on yleensä pidempään kotona ja nojaa luonnollisesti mielellään omiin vanhempiinsa tukea saadakseen.  

Nämä asiat eivät ole ongelmia, ellei niistä itse tee sellaisia. Ajan myötä lapsenlapsi kyllä yleensä oppii tuntemaan ja rakastamaan kaikkia isovanhempiaan, ja heistä jokaisella on lapselle jotakin erilaista annettavaa.

Elä omaa elämää

Silloin tällöin halu olla mukana lapsenlapsen ja tämän perheen elämässä saattaa mennä arvojärjestyksessä omankin hyvinvoinnin ohi. Kannattaa muistaa, että heillä on heidän elämänsä, ja sinulla on sinun elämäsi. Voitte olla läheisiä, mutta silti erillisiä.

Rajoja tarvitaan kumpaankin suuntaan: ole sekaantumatta liiaksi toisen perheen elämään ja uskalla toisaalta sanoa, jos lapsenvahtivuoro ei sovi sinulle.

Unohda odotukset

Haaveissasi olet ehkä visioinut, kuinka nurkan takana asuvat lapsenlapset piipahtavat luonasi harva se päivä leipomaan, leikkimään ja retkeilemään yhdessä. Oi sitä iloa!

Todellisuudessa saatatte asua hyvinkin kaukana toisistanne – ellette jo nyt, niin joskus tulevaisuudessa. Jokainen perhe kohtaa odottamattomia juonenkäänteitä ja kirjoittaa oman tarinansa.

Fyysinen etäisyys ei tosin välttämättä estä henkistä läheisyyttä. Nykyisin yhteyttä voi pitää ilmaiseksi esimerkiksi WhatsAppilla tai Skypellä.

Nauti

Koska et päätä lapsen kasvatuksesta, mikään ei myöskään ole sinun vikasi. Isovanhemmuudesta kertovan Eye of My Heart -kirjan kirjoittanut Roxana Robinson on ilmaissut tämän olevan vähän sama asia kuin jos kerrottaisiin, ettei enää tarvitse syödä kasviksia vaan pelkkää jälkiruokaa – ja siitäkin vain kuorrutus.

Lähteet: Grandparents.com, Babycenter.com

Lue myös:

    Uusimmat