Mainos

Pelastuslaitos: Lumikaaos aiheutti liikenteeseen lähes poikkeustilan

Itsenäisyyspäivän erittäin sankka lumisade on haudannut tienvarsiin pysäköityjä autoja sekä tukkinut kulkuteitä talojen sisäpihoille ympäri pääkaupunkiseutua.

Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen päivystävä palomestari Tommi Sivula kertoo, että lumi sotkee pahasti myös pelastajien työtä.

- Pääväylien ulkopuolella on paikoin niin paljon lunta, että meidän paloautomme ja ambulanssimme eivät pääse etenemään.

Itsenäisyyspäivän aikana kävi useita kertoja tilanteista, joissa autot jäivät paikoilleen sutimaan. Sivulan mukaan lumi ei viivästyttänyt avun saamista siten, että siitä olisi koitunut esimerkiksi kuolemantapauksia. Palomestari kuitenkin painottaa, että pelastusajoneuvojen olisi aina pystyttävä kulkemaan kaikilla katuosuuksilla.

- Sanoisin, että tilanteen ei soisi jatkuvan näin. Lunta on tullut liikaa, ja se vaikeuttaa pelastuslaitoksen toimintaa Helsingissä. Vanhaakin lunta on vielä niin paljon, että puhuisin jo poikkeustilasta.

Suuri osa jalkakäytävistä oli vielä iltapäivällä paksun lumikerroksen peitossa ja jalankulku hankalaa. Tilannetta ei helpota se, että ajoittaisia lumisateita on eteläisessä Suomessa luvassa huomiseen asti.

Rakennusvirasto: Olemme vaikeuksissa

Pekka Isoniemi Helsingin kaupungin rakennusvirastosta sanoo, että kaupunki tekee kaikkensa lumesta aiheutuvien kulkuhaittojen torjumiseksi.

- Nyt on satanut lyhyen ajan sisällä niin paljon, että olemme vaikeuksissa. Kaikki 300 yksikkömme ovat työn touhussa.

Tavoite on aina myös, että jalkakäytävät ovat kunnossa puoleen päivään mennessä, mutta lunta on niin paljon, ettei tavoitteessa pysytä. Isoniemi patistaa myös talonyhtiöitä tekemään osansa lumitöistä.

- Kantakaupungissa taloyhtiöt ovat velvollisia poistamaan lumet talon edustoilta ja pihoilta. Esikaupunkialueilla se työ taas kuuluu kaupungille.

Silmämääräisesti arvioituna osa taloyhtiöistä ei osannut varautua näin sankkaan lumentuloon, mutta myös kaupungin resurssit ovat tiukassa. Vuoden 2010 budjetti lumitöihin on noin 21 miljoonaa euroa, mutta laskelma oli rajusti alakanttiin. Jo alkuvuoden lumitöiden takia rakennusvirasto ylitti määrärahat yli seitsemällä miljoonalla.

- Laskemme, onko virastolla mahdollisuus irroittaa rahaa lumitöihin muista yksiköistä vai joudummeko tekemään määrärahojen ylitysesityksen, Isoniemi toteaa.

Lumenkaatopaikkoja tulossa lisää

Kevättalvella 2010 Uudellamaalla oltiin pulassa, koska lumenkaatopaikat olivat täpötäynnä. Isonimi kertoo, että nyt rakennusvirasto on saamassa uusia lumenkaatopaikkoja, joten säilöntäongelmilta otaksuttavasti vältytään. Eniten lumitöitä kaupungin ahtailla kaduilla haittaavat katujen varsille pysäköidyt autot.

- Pysäköityjen autojen takia lumityöt viivästyvät ja kallistuvat.

Rakennusvirastolla onkin kehitteillä ratkaisumalli ongelmaan. Kyseessä on mobiilipalvelu, jossa autojen omistajille lähetetään tekstiviestillä tiedote, milloin auto tulee siirtää pois parkista lumitöiden tieltä. Palvelu on nyt testivaiheessa. Isoniemi ei vielä osannut arvioida ajankohtaa, jolloin palvelu otetaan virallisesti käyttöön.

Toimittajan kommentti:

Bemarimieheltä loppui mielikuvitus

Piipahdin hieman ennen työliikenneruuhkia iltapäivällä Helsingin keskustassa omalla autollani. Keli oli pahasti yllättänyt autoilijat ja toisaalta kaupungin kunnospitotyön.

Kaistat ovat kateissa ja ajoväylät normaalia kapeammat valtavien lumipenkkojen vuoksi. Näissä olosuhteissa ajaminen on aikamoista taiteilua. Pitäisi varata aikaa ja sitä toista - nimittäin malttia.

Liikkumisjärjestystä ratkomaan olikin otettu ne kaikista tehokkaimmat keinot nimittäin käsimerkit. Tuon neljän kilometrin matkan aikana keskisormia kohoteltiin kiireisen bemarin ikkunasta, kun vanhempi rouva ei farmarillaan halunnut laskea soluttautujaa liikenteen sekaan. Toiset mulkoilivat huurustuneista ikkunoista ja takoivat ratin äänimerkkiä kun jonoon jumiutunut ei tajunnut liikkua tarpeeksi rivakkaasti. Koska parkkipaikat olivat aurattu täyteen lunta, jouduin pysäköimään autoni kymmeneksi minuutiksi postin eteen. Kukaan ei tullut mussuttamaan, mutta vihaisia katseita sain. Minne ihmeeseen olisi sitten pitänyt pysäköidä? Paljon tunnekuohua, mutta ei yhtäkään sanaa, ehkä se on näin helpompaakin meille suomalaisille.

MTV3 - Linda Pukka

Katso Pauli Poutasen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.