Pelastetaanko maailma kasvisruokavaliolla? Tutkijaryhmä toivoo suurvalloilta konkreettisia toimia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi: "Tehtävä on pelottava, mutta meillä on työkalut ja tieto"

Huolettaako ilmastonmuutos? Kansalaiset kertovat, mikä ilmastonmuutoksessa huolettaa ja mitä asialle pitäisi tehdä:"Ei kasvisten syömisellä pelasteta maailmaa" 4:05
Huolettaako ilmastonmuutos? Kansalaiset kertovat, mikä ilmastonmuutoksessa huolettaa ja mitä asialle pitäisi tehdä: "Ei kasvisten syömisellä pelasteta maailmaa".

Parempi viljelysmaan ja metsien hoito voisi auttaa leikkaamaan jopa kolmanneksen ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tarvittavista päästövähennyksistä, sanoi kansainvälinen tutkijaryhmä maanantaina.

Tutkijoiden mukaan esimerkiksi Brasilialla, Kiinalla ja Indonesialla on valtavat mahdollisuudet vähentää kasvihuonekaasupäästöjä, jos maiden hallitukset sitoutuvat lopettamaan sekä metsäkadon että ympäristölle vahingolliset tavat viljellä maata.

Ryhmä arvioi myös, että ilmastonmuutoksen pahimmilta vaikutuksilta voitaisiin välttyä huomattavasti todennäköisemmin, jos yksi viidestä kehittyneiden maiden asukkaasta siirtyisi kasvipohjaiseen ruokavalioon vuoteen 2030 mennessä.

Tällä hetkellä noin neljännes ihmisen aiheuttamista päästöistä on peräisin maankäytöstä. Päästöjen määrää on leikattava huomattavasti ja globaalisti, jotta lämpötilan nousu voitaisiin rajoittaa 1,5 asteeseen. Astemäärä on kunnianhimoisin Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteista.

Tehtävä on pelottava mutta työkaluja riittää

Tutkijaryhmällä on suunnitelma, jonka avulla maankäytöstä voitaisiin tehdä hiilineutraalia vuoteen 2040 mennessä.

– Olemme kehittäneet tiekartan, joka leikkaa maankäytön päästöjä noin 50 prosentilla joka vuosikymmenellä ja lisää maan sitoman hiilidioksidin määrää noin kymmenkertaisesti vuosien 2030 ja 2050 välillä, Virginian yliopiston ympäristötutkija Stephanie Roe sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Ryhmä tutki ilmastomalleja ja vertaili pariakymmentä maankäytön tapaa, joiden tiedetään vähentävän päästöjä ja tarjoavan muita sosiaalisia ja ympäristöhyötyjä. Sitten tutkijat selvittivät, missä maissa on parhaat mahdollisuudet hyödyntää keinoja päästöjen vähentämiseksi.

Maankäytön lisäksi tutkijat haluavat, että ruokahävikkiä vähennetään noin kolmanneksella vuoteen 2030 mennessä.

– Tehtävä on pelottava, mutta meillä on työkalut ja tieto, joita meidän on nyt alettava käyttää, tutkimusta johtanut Roe huomautti. 

Lue myös:

    Uusimmat