Maailman väestönkasvussa edessä mullistus: Afrikan väkiluku kolminkertaistuu tällä vuosisadalla ja muuttoliike voimistuu – ulkoministeri Haavisto peräänkuuluttaa toimia: "Huolestuttavaa"

10:55
Ulkoministeri Pekka Haavisto otti Viiden jälkeen-ohjelmassa kantaa Afrikan väestönkasvuun. Osio katsottavissa videolta Turkin tilanteen läpikäymisen jälkeen.

Väestönkasvu tulee olemaan tällä vuosisadalla selvästi voimakkainta Afrikassa, kertoo YK:n tuore väestöennuste.

Tuoreen väestöennusten mukaan vuonna 2100 afrikkalaisia on yli kolme kertaa enemmän kuin tällä hetkellä. Väestönkasvu Aasiassa taas hiipuu, ja Afrikka nousee sen rinnalle väkirikkaimpana mantereena.

Mikäli Afrikan köyhien maiden tilanne ei tule paranemaan, muuttoliike Afrikan köyhistä maista Eurooppaan tulee voimistumaan merkittävästi nykyisestä.

– Huolestuttavaa, että Afrikka on jäänyt monella tapaa kehityksestä jälkeen, Viiden jälkeen-ohjelmassa vieraillut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi Afrikan tilannetta.

Haaviston mukaan keinoja Afrikan väestönkasvun hillitsemiseen ovat esimerkiksi tyttöjen ja naisten koulutukseen panostaminen. Kun naiset opiskelevat pidemmälle murrosiälle asti ja valmistuvat ammattiin, perhekoot jäävät usein pienemmiksi.

Miten muuttoliike saadaan kuriin?

Hallitsemattoman väestönkasvun lieveilmiönä näyttäytyy usein maastapako. Jos valtio ei kykene vastaamaan oman väestönsä tarpeisiin, syntyy muuttoliike muihin maihin.

Haavisto kuitenkin kyseenalaistaa ajattelutavan, jossa väestönkasvu ja muuttoliike yhdistetään. Esimerkiksi hän nostaa Intian ja Kiinan, joissa valtavasta väestönkasvusta huolimatta ei ole syntynyt valtavaa maastapakoa.

Sen suhteen Haaviston mukaan on vielä paljon työtä, miten sama saataisiin toteutumaan Afrikassa.

– Pitäisi tehdä investointeja ja luoda kasvavalle nuorisolle työpaikkoja. Euroopan uniossakin on herätty siihen, että tällainen perinteinen kehitysyhteistyö ei riitä. Tarvitaan investointeja ja ilmastotoimiakin.

Hänen mukaansa esimerkiksi länsimaista teknologiaa kannattaisi hyödyntää myös Afrikassa.

– Kestävää energiatuotantoa ja kiertotaloutta tarvittaisiin ennen kaikkea Afrikassa.

Afrikka tarvitsee ilmastotoimia

Haaviston mukaan kasvavan muuttoliikkeen taustalla ovat usein ilmastotekijät.

Osansa kasvavaan muuttoliikkeeseen tekevät myös Afrikan romahtaneet valtiot, joista väestö pyrkii muuttamaan pois.

– Jos katsoo Libyaa tai Somaliaa, joista tulee paitsi pakolaisuuden tuottajia, niin myös kauttakulkumaita. Libyan tilanne on tällä hetkellä aivan onneton ja siitä on tullut osittain rikollisen ihmiskaupan kauttakulkuväylä, Haavisto sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja