Mainos

Pelastakaa Lapset: Sadat lapset kertovat rajavartijoiden väkivallasta EU:n rajoilla

Yli 1350 Euroopan unionin alueelle pyrkinyttä lasta on tämän vuoden aikana pakotettu takaisin rajan yli, tiedottaa Pelastakaa Lapset.

Lähes joka kolmanteen tapaukseen liittyy poliisin tai rajavartijoiden harjoittamaa väkivaltaa. Tapaukset ovat lasten sekä muiden siirtolaisten ja pakolaisten kertomia.

Suurin osa ilmoitetuista tapauksista, joissa rajanylitys estettiin, tapahtui Kroatian ja Serbian välisellä rajalla. Järjestön Serbiassa tapaamat lapset kertovat vastaavista kokemuksista myös muun muassa Bulgarian, Kreikan ja Unkarin rajoilla.

Pippurisumutetta ja vaatteiden riisumista

Lapsilta Länsi-Balkanin alueelta kerättyjen todistajalausuntojen mukaan rajavartijat ovat käyttäneet pippurisumutetta, anastaneet lapsilta rahaa, tai pitäneet heitä kiinniotettuina ilman ruokaa ja vettä.

Lapsia on kertomusten mukaan myös takaa-ajettu koirien kanssa ja heitä on pakotettu riisumaan vaatteita, järjestö kertoo.

– Nämä lapset kohtaavat jo joukon erityisiä haasteita, jotka tekevät heidät haavoittuviksi. Viranomaisten ei pitäisi pelotella, ryöstää omaisuutta eikä lyödä. Heidän pitäisi varmistaa, että lapset saavat suojelua, lasten tilannetta seurataan ja että he ovat turvassa, sanoo Pelastakaa Lasten Balkanin alueen ohjelmapäällikkö Jelena Besedic tiedotteessa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja