Mainos

Amnesty: Turkissa syyrialaispakolaisia on pakotettu ja huijattu palaamaan Syyriaan – satoja palautettu ennen Turkin hyökkäystä

12:48
Video: Suomen Punainen Risti kertoi siviilien ahdingon syvenemisestä Pohjois-Syyriassa 12. lokakuuta

Turkki palautti satoja syyrialaisia pakolaisia Syyriaan ennen hyökkäyksen aloittamista maan koillisosiin, kertoo ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tuore tutkimus.

Kansainvälisen Amnestyn tutkija Anna Shea kertoo, että Turkki väittää pakolaisten palanneen vapaaehtoisesti keskelle sotaa.

– Tutkimuksemme osoittaa, että pakolaisia on joko pakotettu tai huijattu palaamaan, Shea sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan, että palautuskiellon loukkaaminen ja turvaa hakevan käännyttäminen vaarallisiin oloihin rikkoo Turkin omia lakeja ja kansainvälisiä velvoitteita, joita maa on sitoutunut noudattamaan.

Turkissa asuu 3,6 miljoonaa syyrialaispakolaista. Järjestön mukaan teoriassa jokaiselle syyrialaiselle pakolaiselle on myönnetty Turkissa väliaikainen suojeluasema.

Pahoinpitelyjä ja väkivallalla uhkailua

Amnestyn tutkimus paljastaa, että pakolaisia on pakotettu allekirjoittamaan sopimus vapaaehtoisesta paluusta tai johdettu harhaan sopimuksen sisällöstä. Joitakin järjestön haastattelemia on pahoinpidelty ja uhkailtu väkivallalla sopimuksen allekirjoittamiseksi.

Eräs haastateltu perheenisä kertoi, että hänelle annettiin vaihtoehdoiksi vuosi vankeutta tai paluu Syyriaan.

Osa luuli allekirjoittaneensa dokumentin, jossa ilmaisivat halunsa jäädä Turkkiin.

Palautuksista ei ole virallisia tilastoja, mikä tekee määrien arvioinnista haasteellista, tiedotteessa kerrotaan. Amnestyn tiedot perustuvat kymmeniin elo-syyskyyn aikana tehtyihin haastatteluihin.  

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja