Pekka Poudalta luminen myrskyvaroitus iltapäiväruuhkaan – loppuviikon lumipyry tämänpäiväistäkin voimakkaampi: "Tulevaisuus ei kovin poutaiselta näytä"

Lumimyräkkä iskee pääkaupunkiseudun iltapäiväruuhkaan 5:04
Meteorologi Pekka Pouta ennustaa tiistaiksi sähkökatkoja Lounais-Suomeen.

Meteorologi Pekka Poudalla ei ole montaa poutaista sanaa tämän viikon säästä.

Pouta kertoo ennusteessaan, että Suomea halkoo alkuviikon ajan matalapaineen rintama. Rintaman itäpuolella tuulee kaakosta hieman lauhempaa ilmaa, mikä tarkoittaa märempää lunta.

Läntisellä puolella rintamaa tuulee taas luoteesta, lounaisosissa jopa myrskyn voimalla. Sade on olomuodoltaan kuivempaa. Matalapaineen keskus on eteläisen Suomen yllä.

Pouta kertoo, että iltapäiväruuhkaan mennessä matalapaineen keskus siirtyy pääkaupunkiseudun päältä itään päin.

– Se tietää myrskyisää luoteispuhallusta. Samalla räntäsade muuttuu lumisemmaksi sateeksi.

Tiistai-iltaan mennessä matalapaineen keskus on siirtynyt Lappeenrannasta Jyväskylään ulottuvalla vyöhykkeelle. Sää tuolla vyöhykkeellä on Poudan mukaan samanlainen kuin aiemmin pääkaupunkiseudulla. 

Pouta ennustelee, että Tampereen ja yleisestikin Pirkanmaan ja Etelä-Pohjanmaan alueelle sataa pelkästään tänään tiistaina aikana jopa 15 senttimetriä lunta.

Raitiovaunut jumissa! Takatalvi sekoitti liikenteen Tampereella – MTV paikalla 2:27
Katso luminen raporttimme Tampereelta.

Aivan Suomen eteläisillä ranta-alueilla sade on niin räntäistä, että Poudan mukaan on kyseenalaista vielä, kuinka paljon lunta jää maahan.

– Valkoiseksi ja talvisen näköiseksi rantaviiva kuitenkin muuttuu.

Myrskyä, sähkökatkoksia ja lisää lunta

Myrskytuulia esiintyy niin avomerellä Suomen lahden edustalla kuin myös sisämaassakin. Poudan mukaan Lounais-Suomessa ollaan myrskytuulien kannalta jännissä paikoissa.

– Puihin kasaantunut lumi, myrskytuuli ja maan päällä kulkevat sähkökaapelit, Pouta luettelee riskitekijöitä sähkökatkoille.

– En ihmettele, jos yli 10 000 katkosta ilmenee tämän päivän aikana.

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä saderintamat väistyvät eteläisimmästä Suomesta, mutta aamulla on edessä uusi yllätys. Sää on pakastunut.

– Eikä siinä vielä kaikki. Torstaina Suomeen pyrkii uusi lumipyry. Ja seuraava, vielä voimakkaampi, pyry on kytiksellä etelä-Ruotsin kohdilla.

Perjantain vastaisena yönä siis Poudan mukaan tulee kunnolla lisää lunta etelään.

Viikonloppuna lumisateet liikkuvat pohjoisemmaksi, mutta etelään on luvassa vettä ja räntää.

– Ei tuo tulevaisuus kovin poutaiselta näytä, Pouta sanoo.

Aurinkoisinta on Ahvenanmaalla ja aivan lounaisimmissa osissa maata.

Vaikuttaako lumikaaos työmatkaasi? Lähetä video tai kuva!

Mikäli bongaat liikenteessä jotakin kuvaamisen arvoista tiistaina tai milloin tahansa muulloin, voit lähettää otoksesi meille helposti mobiililaitteella osoitteessa mtvuutiset.fi/lukijankuvat. Linkki ohjaa sinut palveluun, jonka kautta saat materiaalisi helposti toimituksen nähtäville. Voit lähettää kuvan tai videon puhelimesi galleriasta tai kuvata sivuston kautta avautuvalla kameralla.  

Muista jättää myös yhteystietosi, jotta voimme olla sinuun yhteydessä.

Mikäli sinulla ei ole mobiililaitetta käytössäsi, voit aina olla toimitukseen yhteydessä myös sähköpostilla uutiset(at)mtv.fi tai suoraan lifestyle-toimitukseemme lifestyle(at)mtv.fi.

Lue myös:

    Uusimmat