Al-Hol-välikysymyksestä tuli 18 tunnin grillausmaraton – varapuhemies Rinne kopautti nuijalla pöytään aamuneljältä: "Jos nyt päästäisiin jo eteenpäin"

4:02
Eduskunta äänesti al-Hol-välikysymyksestä sekä ulkoministeri Haaviston luottamuksesta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen al-Hol-välikysymysäänestyksessä. Haaviston luottamuksen puolesta äänesti 110 edustajaa, 79 sitä vastaan.

Nyt-liikkeen Harry Harkimo kuitenkin ilmoitti heti äänestyksen jälkeen äänestäneensä vahingossa luottamuksen puolesta, kun hänen piti äänestää sitä vastaan.

Kaikki oppositiopuolueet jättivät viime viikolla hallitukselle yhteisen välikysymyksen Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiutuksesta ja Haaviston toiminnasta.

Välikysymyksestä keskusteltiin eduskunnassa tiistaina. Silloin oppositiopuolueet esittivät, että Haavisto ei nauti eduskunnan luottamusta.

Keskustelu al-Holista äityi oikeaksi maratonkeskusteluksi. Tiistaina kahdelta iltapäivällä alkaneen välikysymyskeskustelun jälkeen täysistunnossa siirryttiin kello 17 ruotimaan valtion ensi vuoden budjettiesitystä. Puolenyön jälkeen kello 0.20 debatin aiheeksi vaihtui jälleen opposition välikysymys al-Holin leirin suomalaisista.

Tätä keskustelua käytiin hieman yli aamukolmeen. Yön tunteina puheenvuoroja käyttivät muun muassa kansanedustajat Heikki Vestman (kok.), Paula Risikko (kok.) Janne Heikkinen (kok.) ja Juha Mäenpää (ps.) sekä ulkoministeri Haavisto.

Varapuhemies Antti Rinteen (sd.) nuijankopautus päätti keskustelun kello 3.54.

"Jos nyt päästäisiin jo eteenpäin"

Noin kello kolmen aikaan varapuhemies Rinne sanoi, että kansanedustajilla toki on oikeus kysyä niin pitkään ja puhua juuri niin kuin haluaa.

– Mutta toivon, että kun tässä nyt kysymykset toistuvat ja me olemme aika myöhään yöllä täällä, että jos nyt sitten päästäisiin jo eteenpäin.

Kokoomuksen ryhmästä huudettiin tuolloin, että heti kun tulee vastauksia.

Tiistaina aamukymmeneltä alkanut täysistunto kesti likipitäen 18 tuntia, ja sen aikana käytettiin kaikkiaan 374 puheenvuoroa. Eniten puheenvuoroja käyttivät Vestman ja Haavisto, molemmat 15 kappaletta.

Eduskuntatiedotuksesta kerrotaan, että istunnot kestävät todella harvoin näin kauan.

Haavistolta tivattiin välikysymyskeskustelussa muun muassa sitä, tuodaanko Suomeen Isis-äitejä ja miksi Haavisto salaili toimiaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja