Mainos

"Peikot kaivautuvat koloistaan ja purkavat vihaansa" – saksalaiskylä koetuksella terrori-iskun jälkeen

Pienessä saksalaisessa Ansbachin kylässä ollaan nyt hämillään ja huolissaan. Tunteet ovat pinnalla sunnuntaisen itsemurhaiskun jälkeen.

– Kukaan ei uskonut, että meillä voisi tapahtua mitään näin kamalaa.

Syyrialaisen turvapaikkahakijan itsemurhaisku puhuttaa myös "Ansbach auttaa" -nettisivustolla, jossa on 800 jäsentä. Tarkoituksena on auttaa kanssaihmisiä, erityisesti pakolaisia.

– Ryhmässämme on paljon surua ja raivoakin, mutta myös yhtenäisyyttä. Emme usko, että työmme viime kuukausina on tästä iskusta huolimatta mennyt hukkaan. Mottomme on: Vihaani ette saa, sanoo ryhmän perustaja Arne Bister Süddeutsche Zeitungissa.

Bister kertoo, että teko joka tapauksessa järkyttää ihmisiä. Osa tunsi tekijän.

– Kyselemme nyt toisiltamme, olisimmeko voineet estää tämän. Erityisesti ihmiset, jotka ovat sisäänpäin kääntyneitä ja hiljaisia, heitä ei usein nähdä. Ehkä en mennyt häntä vastaan ja auttanut. Sehän on selvää, että ihminen tietyssä pisteessä tarvitsee ammattiauttajan apua, että ei mene rikollisille poluille tai radikalisoidu, pohtii Bister.

Uusnatsit kaduilla

Tunteet käyvätkin Ansbachissa nyt kuumana puolin ja toisin. Maanantaina uusnatsit kokoontuivat kovaäänisten kanssa pikkukaupungin kaduille.

– Tuskin olimme saaneet hengähtää, kun taas tapahtuu. Uusnatsit osoittivat mieltään tiettävästi paikallisten asukkaiden toiveesta. Pormestarimme on sentään järjestänyt psykologista apua vapaaehtoistyöntekijöille, sanoo Bister.

Itsemurhaisku oli sokki myös pikkukaupungissa asuville turvapaikanhakijoille.

– He pakenevat väkivaltaa ja joutuvat kohtaamaan sitä nyt täällä. Sitä paitsi monet heistä ovat koulutettua väkeä ja pohtivat teon poliittisia ja yhteiskunnallisia seurauksia. He tietävät olevansa nyt silmätikkuina alkuperänsä ja ihon värinsakin vuoksi. Olisi kivuliasta sanoa heille maanantaina, että älkää menkö nyt kaupunkiin, se voi olla vaarallista.

Vihapuheet purkautuvat

Bister kertoo, että netissä vihapurkaukset ovat nyt pahimpia.

– Kaikenlaiset peikot kaivautuvat koloistaan ja vihapuheet purkautuvat. Netissä emme tosin tiedä, ovatko nämä kirjoitukset Ansbachin kaupunkilaisilta.

Tunnelma koko Baijerissa on nyt kireä. Ihmiset ovat huolissaan, sillä viime viikolla tapahtui kolme iskua.

Ensin Würzburgissa, sitten Münchenissä ja sunnuntaina Ansbachissa. Vuonna 2009 Ansbachissa oli myös niin sanottu amok-isku koulussa. 18-vuotias poika hyökkäsi kahden puukon ja Molotow-coctailien kanssa kouluun.

Kaksi loukkaantui vakavasti ja kahdeksan lievemmin. Tätäkin iskua oli suunniteltu pitkään ja tekijällä mielenterveysongelmia.

– Nyt on entistäkin tärkeämpää pysyä yhdessä, että tämä koko yhteisö paranee.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.