Mainos

Lehdistöneuvos Berliinistä: "Tapahtui se, mitä kaikkein eniten pelättiin"

Suomen Berliinin-suurlähetystön lehdistö- ja kulttuurineuvos Merja Sundström arvioi tiedon siitä, että Berliinin yliajojen uskotaan olleen tahallisia, muuttavan tilannetta Saksassa.

– Se, että se oli tahallinen teko, saa ihmiset pelkäämään, että tällaisia tulee lisää, Merja Sundström kommentoi Berliinistä. 

MTV Uutisissa toimittajana pitkän uran tehnyt Sundström kertoo olleensa tapahtuman sattuessa ystäviensä kanssa jouluglögeillä vain muutaman kymmenen metrin päässä joulutorista.

– En itse nähnyt kuorma-autoa, mutta kuulin äänet, kun auto ilmeisesti osui myyntikojuun. Sitten ihmiset lähtivät juoksemaan. Osa ihmisistä huusi, että menkää pois, siellä ammutaan. Osa sanoi, että ei siellä mitään ammuta. Myöskään me emme kuulleet laukauksia.

1:15

"Oli hurjan rauhallista"

Tilanne oli Sundströmin mukaan muutoin hyvin rauhallinen. Hän kuvittelikin pitkääb, että kyseessä oli vain liikenneonnettomuus. 

– Siellä oli todella hurjan rauhallista. Vain pieni osa ihmisistä panikoitui.

Sundström kertoo, että poliisiasema on aivan torin vieressä ja poliisit olivat paikalla todella nopeasti, kuten myös ambulanssit.

– Silloin minäkin vasta tajusin, että kyse on jostain isommasta. Poliisi tyhjensi torin hyvin nopeasti.

Sundströmin mukaan joulutori Breitscheidplatzilla on tänään kiinni. Lisäksi jotkin muutkin joulutorit ovat ilmoittaneet olevansa tänään kiinni.

Media on Sundström mukaan kauhuissaan.

– Sitä, mitä on pelätty eniten ja mihin on varauduttu, on nyt kuitenkin tapahtunut. Täällähän on pysytty estämään monta tapahtumaa ja paljastettu suunnitelmia. Kaikista ei ole varmasti edes kerrottu julkisuuteen.

Isku vaikuttaa myös liikenteeseen

Eilisillan tapahtumat vaikuttavat myös Berliinin liikenteeseen.

– Liikenne Berliinin länsipuolella on tänään aivan sekaisin, koska tapahtumapaikan ympäriltä on suljettu korttelin kokoinen alue, Sundström kertoo.

Hänen tietojensa mukaan metro- ja lentoliikenne kulkee kuitenkin normaalisti. 

Tapaus on Sundströmin mukaan siirtynyt liittovaltion viranomaisten hoitoon. Hän kertoo, että eri osavaltioiden turvallisuudesta vastaavat viranomaiset keskustelevat tilanteesta aamun aikana puhelinpalaverissa ja päättävät, aiheuttaako tapaus jotain toimia Saksassa. 

Sundström: Iskusta tulee ase poliittisessa kisassa 

Sundström uskoo, että tapahtuneella ovat suuret seuraukset.

– Ulko- ja maahanmuuttopolitiikkaa varmasti tarkastellaan ja kritisoidaan. Tapaus vaikuttaa varmasti myös sisäpolitiikkaan ja tuleviin vaaleihin. Tätä käytetään poliittisessa taistelussa hyväksi puolin ja toisin.

Saksan nykyisen hallituskoalition suosio punnitaan ensi vuonna liittopäivävaaleissa.

Neljättä kautta tavoittelevan liittokansleri Angela Merkelin suosiota on viime aikoina jäytänyt hänen pakolaispolitiikkansa. CDU on niin ikään kokenut pahoja takaiskuja osavaltiovaaleissa ja kristillisdemokraattien baijerilaisessa sisarpuolueessa CSU:ssa on ollut avointa kapinointia Merkeliä vastaan. CSU on vaatinut tiukkoja rajoituksia Saksaan päästettävien turvapaikanhakijoiden määrään.

Poliisi epäilee Berliinin yliajoista turvapaikanhakijaa, joka tuli Saksaan helmikuussa.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.