Mainos

Pedofiilejä sijaisina Ruotsin kouluissa

Seksuaalirikoksiin syyllistyneitä henkilöitä on toiminut Ruotsin kouluissa sijaisopettajina. TV4:n Kalla fakta -ohjelman selvityksen mukaan vuodesta 2003 lähtien ainakin 75 tuomion saanutta seksuaalirikollista on työskennellyt sijaisopettajina kouluissa ja esikouluissa.

Ruotsissa on vuodesta 2001 lähtien ollut voimassa laki, jonka mukaan kaikkien kouluissa ja lastenhuollossa aloittavien on toimitettava työnantajalleen rikosrekisteriote.

Monet selvityksessä mainituista 75:stä ovat rikoksenuusijoita ja osa on tuomittu lapseen kohdistuneesta seksuaalirikoksesta.

Ruotsin lapsiasiamiehen Lena Nybergin mukaan selvitys osoittaa, että koulut luistavat uuden työntekijän palkkausta koskevista säännöksistä.

- Mutta myös lainsäädäntöä tulisi selkiyttää. Monet ammatit pitäisi ottaa huomioon lainsäädännössä, hän sanoi uutistoimisto TT:lle. Näitä ovat hänen mukaansa muun muassa urheiluvalmentajat, kouluavustajat ja kuljetuspalveluissa työskentelevät.

- Pedofiilit liikkuvat yhteiskunnassa sen suomien mahdollisuuksien mukaan ja putkahtavat esiin juuri niissä toiminnoissa, joissa he saavat läheisen kosketuksen lapsiin ja nuoriin, Nyberg sanoi.

Selvitys on tehty vertailemalla vuodesta 2003 lähtien kouluissa ja lastenhuollossa sijaisina toimineiden henkilöiden tietoja vuosien 1973-2006 rikosrekisteriin. Tuloksista ei ilmene, onko henkilö syyllistynyt rikokseen ennen vai jälkeen sijaisuutensa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.