Paukkuva pakkanen voi saada palovaroittimen soimaan – tästä se johtuu

Pakkanen voi saada palovaroittimen hälyttämään syyttä, vaikka palopäällikön mukaan se ei ole kovin yleistä.

Palovaroittimet voivat alkaa soimaan yllättävistäkin syistä. Yksi niistä on pakkanen, vaikka Keski-Uudenmaan pelastuslaitoksen palopäällikkö Juha Rajalan mukaan se ei kauhean yleistä kotitalouksissa olekaan.

– Se riippuu vähän paikasta. Pakkasellahan on taipumus alentaa jännitettä pattereissa, akuissa ja vastaavissa, joten kyllä se voi olla hyvinkin mahdollista, jos on palovaroitin tällaisessa kylmässä tilassa.

– Suurempi riesa se on kuitenkin paloilmoittimella varustetuissa liiketaloissa ja varastoissa tai muissa vastaavissa.

Rajalan mukaan palovaroittimen pattereita voi verrata esimerkiksi auton akkuun, joka tyhjenee kovilla pakkasilla. Sama ilmiö näkyy palovaroittimissa, vaikka virtalähde onkin pienempi.

"Viimeksi tänä aamuna.."

Pakkaset ja kosteus aiheuttavat usein enemmän hälytyksiä, mutta Keski-Uudellamaalla ei olla seurattu tarkasti juuri pakkasen aiheuttamien tapausten määrää.

– Viimeksi tänä aamuna meiltä lähti tarkistustehtävään yksi yksikkö. Palovaroitin soi huoneistossa ja siellä käydään meidän toimesta tarkistamassa, mikä on hätänä.

– Sinne mennään aika rauhallisella meiningillä, mitään ovia ei lähdetä murtamaan, vaan odotetaan mieluummin vaikka huoltomiestä. Todennetaan, että jostain syystä palovaroitin soi ja poistetaan patteri.

Pattereiden ehtyminen yleisin ongelma

Jos kotona palovaroitin alkaa soida ja asukas on kotona, voi itse vaihtaa patterin.

Kotitalouksissa edelleen yleisin ongelma palovaroittimien kanssa on Rajalan mukaan pattereiden ehtyminen. Kun patteri alkaa tulla elinkaarensa päätökseen ja jännite alkaa loppumaan, alkavat laitteet monesti Rajalan mukaan "elää omaa elämäänsä".

Palovaroitinten toiminta tulisikin tarkistaa säännöllisesti. Pelastustoimen sivujen mukaan  palovaroittimet pitäisi testata kuukausittain ja paristot vaihtaa kerran vuodessa. 

***

7:47

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja