Liian monesta kodista puuttuvat palovaroittimet – näin monta tarvitset kotiisi

0:51
Palovaroitin ei välttämättä ehdi reagoimaan terassipaloon!

Suomen Pelastusalan keskusjärjestön palopaikoilta keräämien tietojen mukaan toimivia palovaroittimia on ollut vain puolessa kodeista.

Esimerkiksi vuokra-asunnoista jopa 70 prosenttia on ollut vailla toimivia palovaroittimia, kun ne ovat olleet asukkaan vastuulla.

Kenen vastuulla varoittimen kunto on?

Palovaroittimien hankinta- ja kunnossapitovastuu on tavallisissa suomalaisissa kodeissa asunnon haltijan tehtävä, kun kodin palovaroittimet ovat paristokäyttöisiä, ei sähköverkkoon kytkettyjä.

– Tilanne saattaa muuttua uuden, eduskunnan käsittelyssä olevan pelastuslain myötä, mutta toistaiseksi asukkaat vastaavat kotiensa palovaroittimien riittävyydestä ja toimivuudesta, Suomen Pelastusalan keskusjärjestön vanhempi asiantuntija Ilpo Leino toteaa.

Vaihto 5-10 vuoden välein

Palovaroittimia kannattaa testata säännöllisesti painamalla testinappia, ja 5–10 vuoden välein ne on syytä vaihtaa uusiin. Koska palovaroittimet ovat sähkölaitteita, ne voivat vikaantua tai niiden toiminta voi iän myötä heikentyä. Vanhat palovaroittimet eivät tutkitusti toimi luotettavasti.

– Yhdessä taloyhtiön asunnossa syttynyt tulipalo jää kovin harvoin vain sen asunnon ja asukkaiden haitaksi. Naapuriasuntoihin voi tulla mittavaakin vahinkoa tulen, savun ja sammutusveden vuoksi ja pahimmillaan voidaan menettää ihmishenkiä, Leino painottaa.

Yksi varoitin kotona riittää vain harvoin

Palovaroittimia pitää usein olla enemmän kuin yksi. Vaikka lain minimivaatimus onkin yksi palovaroitin jokaista 60 neliömetriä kohden jokaisessa kerroksessa, ei pelkän neliömäärän perusteella tehtävä asennus anna aina riittävää turvaa.

– SPEK suosittelee, että palovaroittimet asennetaan jokaiseen makuuhuoneeseen, poistumisreitille eli eteistilaan, olohuoneeseen, sillä siellä on usein sähkölaitteita, sekä useampikerroksisessa asunnossa kaikkiin kerroksiin portaikon läheisyyteen, sanoo Leino.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja