PAU ja Palta toiveikkaina tämänpäivistä neuvotteluista – sovun toivotaan syntyvän jo tänään: "Lakko ei ole kenenkään etu, eikä missään tapauksessa helppo tilanne kenellekään"

12:13
Postin pitkään ja raskaaseen työkiistaan haetaan ratkaisua – MTV paikalla

Postin työkiistan sovittelu jatkuu tänään. Pitkään kestäneissä neuvotteluissa on edelleen isoja aukkoja ja kysymyksiä, joihin ei välttämättä saada ratkaisua vielä tänään. 

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoi ennen neuvottelujen jatkumista, että sopimus pyritään saamaan aikaiseksi mahdollisesti jo tänään. 

– Edelleen on vaikeita asioita auki, eli kyllä se ottaa vielä aikaa, Nieminen kommentoi MTV:lle. 

– Lakko ei ole kenenkään etu, eikä missään tapauksessa helppo tilanne kenellekään, ei työnantajalle eikä työntekijälle – eikä missään tapauksessa myöskään asiakkaalle, Nieminen jatkaa. 

Niemisen mukaan moni asia on edelleen auki, eikä neuvottelujen yksityiskohtia ei voida avata ennen kuin niistä on neuvoteltu ja varsinaisiin ratkaisuihin päästy. 

Tukilakot eivät tuo ylimääräistä painetta

Paltan toimitusjohtaja Tuomas Aarto on toiveikas tämänpäiväisten neuvottelujen suhteen. 

– Aika nyt näyttää aika nopeasti sen, miten tämä päivä lähtee kulkemaan ja millainen yritys tästä päivästä tulee. Eilen tehtiin edelleen perustyötä, eli keskusteltiin vähän helpommista asioista. Isoja kysymyksiä on edelleen pöydällä, ja niissä riittää edelleen työstämistä, Aarto toteaa. 

Aarto näkee, ettei tukilakot luo ylimääräistä painetta keskusteluille, vaikka hän pitääkin ammattiliittojen harjoittamia lakkoja valitettavana asiana. 

– Emme me tukilakoista ole täällä yhtään keskustelleet. Se on lähinnä harmittava lieveilmiö, joka liittyy isoihin työmarkkinakiistoihin. Toivon, että meille jätetään työrauha, Aarto jatkaa. 

Eilen osapuolet olivat koolla valtakunnansovittelijan johdolla aina yhteentoista asti illalla, mutta sovintoesitykseen saakka ei silti päästy. PAU:n tapaan myös Aarto toivoo, että kiistalle löytyisi sopu mahdollisimman pian – mahdollisesti jo tämän päivän aikana. 

Tukilakot vaikuttavat kaikkialla Suomessa 

Muut ammattiliitot ovat ilmoittaneet useista tukilakoista, jotka osaltaan hidastavat postintoimitusta. Ilmailualan Unionin IAU:n tukilakko on jo lopettanut postinlajittelun lentoasemilla. Tänään aamukuudelta alkanut Suomen Merimies-Unionin tukilakko vaikeuttaa postinjakelua saaristossa.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL:n ja Rautatiealan Unioni RAUn tukitoimet aiheuttavat merkittävää haittaa rautateiden tavaraliikenteelle huomisesta alkaen.

JHL:n tukilakko alkaa tavaraliikenteen ratapihoilla huomenna aamulla ja päättyy saman päivän iltana. RAUn saarto pysäyttää tavaraliikenteen turvaamisen ja ohjauksen huomisillasta alkaen vuorokauden ajaksi. 

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n jäsenet ovat pidättäytyneet työstä Posti Kuljetus Oy:ssä sekä Postin tavaroiden ja lähetysten käsittelystä muilla työpaikoilla tämän vuorokauden alusta alkaen. AKT on laajentamassa tukitoimiaan huomenna ja ylihuomenna.

Palvelualojen ammattiliitto PAM kertoo tiedotteessa kieltävänsä Postin jakeluverkossa kulkevien pakettien ja kirjeiden käsittelyn asiamiesposteissa ensi viikon maanantaista alkaen, jos ratkaisua neuvotteluissa ei siihen mennessä saada aikaiseksi. Myös Sähköliitto on ilmoittanut olevansa valmis käynnistämään tukitoimet.

Postilakko jatkuu 8. joulukuuta asti, ellei sopua löydy ennen sitä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja