Parkkipirkot ja poliisi ovat käyttäneet yhtä kikkaa jo sadan vuoden ajan USA:ssa – paljastui perustuslain vastaiseksi

1:42
Gatwickin lentokentällä testataan Stan-robottia, joka pysäköi auton puolestasi.

Yhdysvalloissa on saatu päätös merkittävässä ennakkotapauksessa, mikä tulee vaikuttamaan pysäköinninvalvojien toimintaan useissa osavaltioissa.

Michiganin osavaltiossa on linjattu, että pysäköinninvalvojien käyttämä kikka väärinpysäköijien käräyttämiseksi rikkoo henkilön yksityisyyttä.

Kyseessä on yhä joissain osavaltioissa käytössä oleva tapa, jossa pysäköinninvalvojat merkkaavat aikarajoitettuun ruutuun pysäköineen auton renkaita liidulla. Pienen merkinnän avulla pysäköinninvalvoja on myöhemmin voinut päätellä, onko auto ollut ruudussa liikkumattomana pidempään kuin olisi luvallista.

Kikkaa on käytetty tiettävästi jo 1920-luvulta lähtien, mutta useimmat pysäköinninvalvontaa harjoittavat viranomaiset ja yritykset ovat siirtyneet modernimpiin keinoihin.

Oikeuden mukaan laillisesti pysäköidyn ajoneuvon renkaan merkkaaminen on kuitenkin verrattavissa laittomaan etsintään. Päätös tulee vaikuttamaan pysäköintiä valvovien tahojen toimintaan Michiganin lisäksi ainakin myös Ohion, Kentuckyn ja Tennesseen osavaltioissa.

Pysäköinninvalvojat joutunevat siis luopumaan liiduistaan, mutta useampikin taho on huomauttanut, että auton renkaan kuvaaminen sekä muut nykyaikaisemmat keinot ovat edelleen sallittuja, joten mikään ei varsinaisesti muutu.

Tapaus päätyi oikeuden käsiteltäväksi, kun toistuvista parkkisakoista herneen nenäänsä vetänyt nainen vetosi Yhdysvaltain perustuslain neljänteen lisäykseen, joka rajoittaa viranomaisten oikeutta tehdä henkilöntarkastuksia sekä kotietsintöjä.

Lisäyksessä viranomaisia kielletään tarkastamasta ihmisten ruumiita, kotia, asiakirjoja tai muuta omaisuutta ilman pätevää syytä. Lisäksi etsintälupia saa myöntää vain vahvojen todisteiden perusteella ja luvan kohde on määriteltävä tarkoin.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja