Parisuhdeterapeutti: Joskus ero on ainoa oikea ratkaisu

Pariskunnan kannattaa erota, jos suhteeseen kuuluu henkistä tai fyysistä turvattomuutta tai alistamista.

Väestöliiton parisuhdeterapeutti Keijo Markovan mukaan pariterapian ainoa tarkoitus ei ole pelastaa parisuhteita, vaan joskus pariskuntia pitää auttaa myös eroamaan.

– Esimerkiksi sellaisissa suhteissa, joissa on henkistä tai fyysistä turvattomuutta, olisi parempi erota. Meillä on kaikilla oikeus henkiseen ja fyysiseen turvallisuuteen, ja sen pitäisi olla ehdoton perusoikeus niin aikuisille kuin lapsille.

– Turvattomuus ei ole stressaavaa pelkästään aikuisille, vaan se on stressaavaa myös lapsille. Jatkuva fyysinen tai psyykkinen väkivalta kumppania kohtaan kohdistuu myös lapsiin. Pelkästään se, että lapset näkevät psyykkistä tai fyysistä väkivaltaa on itse asiassa väkivaltaa myös lapsia kohtaan, Markova sanoo.

Narsistinen puoliso ei tee kenellekään hyvää

Myös intiimiterroria sisältävät suhteet ovat Markovan mielestä sellaisia, joissa olisi parempi erota. Tällaisessa tapauksessa toinen puoliso pyrkii hallitsemaan parisuhteessa. Alistettu puoliso on olemassa vain hänen käyttöään ja tarpeitaan varten. Puoliso joutuu alistumaan täysin toisen ehtoihin ja on toisen hallinnan alla.

– Aikanaan toki Suomessakin on ollut patriarkaalisuutta, ja nainen ei saanut hallinnoida vaikkapa rahankäyttöä. Tänä päivänä ajattelemme, että meillä on kaikilla samat oikeudet, velvollisuudet ja mahdollisuudet. Ei ole oikein, että jokin asia, vaikka sukupuoli, ratkaisee onko minulla valtaa parisuhteessa.

– Nykyään käytetään esimerkiksi narsistista persoonallisuushäiriötä kuvaamaan tällaista käytöstä: Sinun täytyy yrittää täyttää kaikki minun tarpeeni, sinä olet vain minua varten. Riittää, että olen pahalla tuulella, niin puran sitä toiseen ihmiseen. Tällainen parisuhde ei täytä sellaisia odotuksia, että kaikilla on parisuhteessa oikeus henkiseen ja fyysiseen turvallisuuteen, Markova sanoo.

Parisuhdeterapiassa tavoitteena on hyvä elämä

Markova muistuttaa, että on tietysti uskontokuntia, joissa eroa ei hyväksytä. Katolinen kirkko on yksi esimerkki. Pariterapiassa tavoitteena kuitenkin on, että ihmiset löytäisivät mahdollisimman hyvän elämän. Markova sanoo, ettei pariterapian itsetarkoitus ole pitää ihmisiä yhdessä, vaan itsetarkoitus on se, että ihmiset voisivat hyvin ja nauttisivat elämästään rakastavissa ihmissuhteissa.

– Ihminen kasvaa ja kehittyy hyvässä läheisyydessä, oli kyseessä sitten aikuinen tai lapsi. Jos ajatellaan eettistä näkökulmaa, niin silloin tietysti pariterapiassa pyritään siihen, että ihmisillä olisi mahdollisuus hyviin parisuhteisiin, joissa voi kasvaa ja nauttia elämästä, hän sanoo.

Lue myös:

AVA / Emmi Maaranen

Kuvat: Shutterstock

Lue myös:

    Uusimmat