Parisuhdeasiantuntija selittää: Miksi ihmiset pettävät rakkaitaan?

Miksi ihmiset pettävät jopa rakastamaansa kumppania? 

Biologinen antropologi ja Anatomy of Love -opuksen kirjoittanut Helen Fisher uskoo pettämisen johtuvan moninaisista syistä.

– On kaikenlaisia sosiologisia syitä, psykologisia syitä ja uskon myös, että geneettisiä syitä, Fisher sanoo Tech Insider -sivustolla.

Fisherin mukaan esimerkiksi muutto toiseen kaupunkiin voi olla ratkaiseva tekijä.

– Ihmiset tuppaavat pettämään enemmän, jos he asuvat suuressa kaupungissa, jossa heillä ei ole paljon perhettä. Sanotaan, että he ovat vaikka muuttaneet New Yorkiin pienestä kaupungista Nevadasta. Jos he olisivat jääneet pikkukaupunkiin, heillä olisi ollut tätejä, setiä, serkkuja, paljon ihmisiä tukemassa avioliittoa.

Fisher kertoo olevansa itse erityisesti kiinnostunut pettämiseen johtavista geneettisistä syistä. Asiantuntijan mukaan onkin olemassa geeni, joka altistaa pettämiselle. Eräässä ruotsalaisia miehiä tarkastelleessa tutkimuksessa selvisi, että niillä, joilla tätä geeniä todettiin, oli vähemmän vakaat parisuhteet.

Tutkimuksessa ei tutkittu nimenomaan pettämistä, mutta Fisher korostaa, että jos avioliitto ei ole vakaa, ovat sivusuhteet todennäköisempiä.

Onnellisessakin suhteessa petetään

Fisherin mukaan on myös mahdollista tuntea syvää kiintymystä yhtä ihmistä kohtaan, mutta rakastua johonkin toiseen. Asiantuntija sanookin, että valitettavasti aivot mahdollistavat pettämisen helposti.

Fisherin mielestä kiinnostavin fakta kaikista pettämistutkimuksista kerätyistä faktoista on kuitenkin se, että 56 prosenttia miehistä ja 34 prosenttia naisista kertoo olevansa onnellisessa avioliitossa, vaikka pettävät.

Miksi joku pettäisi, jos avioliitto on onnellinen? Fisher miettii asiaa evoluution näkökulmasta. Mitä jos luolamiehellä olisi ollut valitsemansa naisen kanssa kaksi lasta, ja hän olisi pettänyt tätä metsästysreissuillaan tehden toisen naisen kanssa kaksi lasta lisää? Hänellä olisikin neljä lasta kahden sijaan – eli näin hän olisi päässyt levittämään enemmän DNA:taan.

– Tämä DNA saattaa sitten sisältää alttiutta pettämiseen, Fisher pohtii.

Lähde: Tech Insider

Lue myös:

    Uusimmat