Intohimo hiipuu pitkissä parisuhteissa, mutta ei merkitse suhteen kariutumista – tutkija selittää ilmiötä

Hiipuuko rakkaus? Asiantuntija listaa parisuhteen hälytysmerkit 1:18
KATSO MYÖS VIDEO: Nämä merkit kertovat, että rakkautenne on hiipumassa!

Pitkässä suhteessa intohimo voi kadota vällyjen välistä. Tutkija kertoo, mistä se saattaa johtua ja mitä sille voi tehdä.

Alkuhuuman hälvennyttyä parisuhteeseen astuu arki ja pitkissä parisuhteissa seksihalut voivat hiipua. Tutkija Justin J. Lehmiller selittää Psychology Today -sivustolla, miksi saman kumppanin kanssa kauan olleet alkavat kaivata uutuudenviehätystä.

Seksi uuden kanssa kiinnostaa eläimiä ja ihmisiä

Lehmiller kirjoittaa, että englanninkielinen termi tälle uuden kaipuulle on "Coolidge Effect". Ilmiö on todettu monilla eläinlajeilla.

On esimerkiksi havaittu, että kun urosrotta pistetään samaan häkkiin usean kiimassa olevan naarasrotan kanssa, se parittelee kaikkien niiden kanssa, kunnes se uupuu. 

Jos häkkiin pistetään jälleen uusi naaras, kokevat urokset usein jälleen uutta intoa paritteluun.

Asiaa tutkittu

"Coolidge-vaikutus" on todettu myös ihmisillä. Eräässä tutkimuksessa tarkasteltiin miehiä, joista osa altistui jatkuvasti samalle seksuaaliselle ärsykkeelle ja toiset altistuivat erilaisille ärsykkeille. Samalla osallistujien seksuaalisen kiihottumisen astetta tarkkailtiin laitteella, joka seurasi muutoksia peniksen ympärysmitassa.

Tässä tutkijat havaitsivat, että yhdelle ja samalle seksuaaliselle ärsykkeelle altistuneet miehet alkoivat ajan mittaan osoittaa vähemmän seksuaalista kiihottumista. Tottumus astui kuvaan. Erilaisille ärsykkeille altistuneet miehet pysyivät kiihottuneemmassa tilassa.

Syynä evoluutio?

Lehmiller kertoo eräästä toisesta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin heteromiehiä. Tämän tutkimuksen mukaan sen jälkeen, kun miehet olivat katsoneet useampana päivänä pornoklippejä, joissa esiintyi sama näyttelijä, altistuminen uuden näyttelijättären eroottiselle materiaalille oli yhteydessä paitsi nopeampaan ejakulaatioon myös siihen, että sperman liikkuvuus oli parempaa.

Millerin mukaan voikin olla, että niin Coolidge-ilmiöllä on kenties evoluutioon liittyvä selitys: se voisi mahdollisesti lisätä miesten todennäköisyyttä onnistua lisääntymisessä uusien kumppaneiden kanssa.

Ilmiö koskee myös naisia

Coolidge-ilmiö on havaittu myös naisilla ja muiden lajien naarailla, kirjoittaa Miller.

Esimerkiksi naarashamstereilla tehty tutkimus osoitti, että kun naaras oli paritellut yhden uroshamsterin kanssa uupumukseen saakka, osoittivat ne uutta kiinnostusta paritteluun, kun häkkiin tuotiin uusi uros.

Naisosallistujia tarkastellut tutkimus osoitti, että miesten tapaan hekin näyttävät jossain määrin tottuvan toistuvasti näkemäänsä samaan eroottiseen ärsykkeeseen.

Näin tottumisilmiö vaikuttaa rakkauselämään

Tutkija Lehmiller kertoo, että tällä ilmiöllä on tärkeitä vaikutuksia romanttisiin suhteisiin. Yksi niistä on erityisesti se, että on odotettavissa, että seksuaalinen kiinnostus kumppania kohtaan laantuu pitkissä parisuhteissa. Samoin on ennakoitavissa, että vaihtelu kiinnostaa kaikkia.

Lehmiller lisää, että nämä seikat eivät kerro niinkään siitä, että sinussa tai parisuhteessasi olisi jotain vialla.

Joillekin voi toimia suhteen avaaminen

Joillekin ratkaisu seksuaalisten halujen hiipumiselle on se, että siirrytään pois yksiavioisesta suhteesta. Silloin yhteisymmärryksessä sallitaan jonkinasteinen seksuaalinen kanssakäyminen muiden kanssa. Tällöin vaihtoehtoja voivat olla esimerkiksi avoin suhde, ajoittaiset kolmen kimpat tai parinvaihto.

Lehmiller kirjoittaa, että kaikille tälläiset järjestelyt eivät sovi. Erilaisille ihmisille soveltuvat erilaiset suhdemallit.

Pariskunnat, kokeilkaa jotain uutta!

Toiset haluavat pysyä monogamisessa suhteessa saman henkilön kanssa eikä heille seksi muiden kanssa ole vaihtoehto. Heille vinkiksi Lehmiller antaa sen, että suhteeseen ja seksielämään kannattaisi tuoda uusia juttuja. Uutuus muissakin muodoissa voi piristää seksihaluja. 

Lehmillerin mukaan tutkimuksissa on havaittu, että pitkään yhdessä olleet pariskunnat, joilla on voimakkaimmat tunteet toisiaan kohtaan, ovat niitä, jotka harrastavat eniten uusia ja jännittäviä asioita yhdessä.

Lehmiller toteaa kirjoituksessaan lopuksi, että kaiken tämän tarkoituksena on sanoa, että uusien asioiden ja kokemusten (seksuaalisten ja ei-seksuaalisten) jakaminen on yksi avain intohimon ylläpitämiseen.

Katso myös: Pitäisikö erilaisten seksihalujen takia erota?

Yksi haluaa aina, toinen ei koskaan – pitäisikö erilaisten seksihalujen vuoksi erota? 1:43
Haastateltavana pappi ja Parisuhdekeskus Kataja ry:n puheenjohtaja Marianne Heikkilä.

Lue myös:

    Uusimmat