Isis ilmoitti tehneensä Pariisin iskun – yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui ampumisessa

Äärijärjestö Isis on ilmoittanut tehneensä iskun Pariisin Champs-Elysees-kadulla. Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui ampumisessa Pariisin keskustassa torstai-iltana. Myös hyökkääjä ammuttiin kuoliaaksi.

Automaattiaseella ampunut mies avasi tulen poliisiautoa päin noin kello yhdeksän aikaan illalla paikallista aikaa. Guardianin mukaan ampuja oli ajanut autonsa lähelle pysähdyksissä ollutta poliisiautoa, jossa oli sisällä useita poliiseja. Mies oli tullut ulos autosta ja alkanut ampua.

Mies ampui kuoliaaksi yhden poliisin ja haavoitti kahta, minkä jälkeen poliisit ampuivat hänet. Poliisilähteen mukaan mies yritti paeta jalan.

Ranskan sisäministeriön edustajan Pierre-Henry Brandetin mukaan haavoittuneet poliisit eivät ole hengenvaarassa, Guardian kertoo.

Ampuja oli 39-vuotias ranskalainen mies, joka oli terrorismin vastaisen poliisin tuntema, kertoi AFP lähteisiinsä vedoten. Isis ilmoitti Amaq-propagandatoimistonsa kautta, että ampuja oli Isisin taistelija. Isis väitti miehen olevan belgialainen.

AFP:n mukaan mies oli tuomittu vuonna 2005 yhteensä 15 vuodeksi vankilaan kolmesta murhan yrityksestä. Mies oli yrittänyt surmata poliiseja. Mies oli turvallisuusviranomaisten seurannassa, koska hänen epäiltiin mahdollisesti aikovan tappaa poliiseja, kertoi tutkintaa lähellä oleva lähde AFP:n mukaan.

Alussa liikkui ristiriitaista tietoa tekijöiden määrästä

Poliisi teki etsinnän miehen kotiin Pariisin itäpuolella. Poliisit etsivät ampujan mahdollisia kumppaneita, kertoi Ranskan sisäministeriön edustaja CNN:lle. Ranskan terrorisminvastaiset tutkijat selvittävät ampumista.

Reuters kertoo, että poliisi on antanut pidätysmääräyksen toisesta epäillystä. Reuters viittaa sille luovutettuun asiakirjaan.

Poliisien ammattiliitto kertoi aiemmin toisenkin poliisin kuolleen. Tieto ei ilmeisesti pitänyt paikkaansa ja sitä korjattiin yöllä.

Tiedot sekä ampujien että haavoittuneiden määrästä vaihtelivat iskun jälkeen. Pian iskun jälkeen yhden tekijän uskottiin olleen pakosalla. Poliisin mukaan ampujia olisi ollut ainakin kaksi. Uutistoimisto AP kertoi, että sen saamien viranomaistietojen perusteella ampuja olisi toiminut yksin.

Ranskalaiset osoittivat tukensa poliisille yhteisöpalvelu Twitterissä pian Pariisin iskun jälkeen. Twitterissä levinnyt hashtag #JeSoutiensLaPolice tarkoittaa suomeksi "minä tuen poliisia".

Champs-Elysees suljettiin poliisioperaation takia

Osa Champs-Elysees-katua suljettiin iskun jälkeen, ja poliisi on ohjeisti ihmisiä välttämään aluetta. Silminnäkijöiden mukaan paikalla oli runsaasti poliisiautoja, ja poliisihelikopteri partioi alueen yllä. Metroasemia suljettiin iskun takia.

Poliisi teki tapauksen vuoksi kotietsintöjä Pariisin lähiöissä. Viranomaistietojen mukaan pommiryhmä tutki autoa, jolla ampuja tuli paikalle.

Presidentti Francois Hollande kutsui hätäkokouksen koolle ampumisen vuoksi.

Mediatietojen mukaan myös läheiseltä kadulta kuului ammuskelua, mutta tietoa ei vahvistettu.

Ampuminen tapahtui vain kaksi päivää sen jälkeen, kun poliisi pidätti Marseillessa kaksi miestä terrori-iskun valmistelemisesta Ranskan presidentinvaalien häiritsemiseksi. Vaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina.

Ampumisen aikaan Ranskan televisiossa oli käynnissä vaaliväittely.

Kahdessa vuodessa yli 230 kuollut terrori-iskuissa Ranskassa

Ranska on ollut viime ajat korkeimmassa terrorivalmiudessa aiempien terrori-iskujen vuoksi, joissa on kahden viime vuoden aikana kuollut yhteensä yli 230 ihmistä.

Toissa vuoden tammikuussa yhteensä 12 ihmistä saa surmansa, kun kaksi veljestä hyökkäsi satiirilehti Charlie Hebdon toimitukseen Pariisissa. Seuraavana päivänä aseistettu hyökkääjä tappoi poliisin ja otti panttivankeja juutalaisessa supermarketissa, jolloin 4 ihmistä kuoli.

Marraskuussa 2015 hyökkääjät iskivät Pariisissa useisiin kohteisiin sarjatuliasein ja pommein. Iskuissa kuoli 130 ihmistä, suurin osa Bataclanin konserttisalissa. Tekijäksi ilmoittautui Isis. Kyseessä on pahin Ranskassa rauhan aikana tehty terroriteko.

Heinäkuussa 2016 mies ajoi kuorma-auton väkijoukkoon Nizzan rantakadulla, jolloin yhteensä 86 ihmistä kuoli ja satoja loukkaantui. Poliisi surmasi tekijän. Isis kertoi tehneensä iskun.

Tämän vuoden helmikuussa viidakkoveitsellä aseistautunut egyptiläismies hyökkäsi neljän sotilaan kimppuun Louvren ostoskeskuksen sisäänkäynnin tuntumassa.  

Lue myös:

    Uusimmat