Mainos

Syyttäjä: Nizzan hyökkääjä suunnitteli iskua useita kuukausia – apuna viisi muuta henkilöä

Nizzan hyökkääjä oli suunnitellut iskua pitkään, kertoi syyttäjä Francois Molins torstaina. Molinsin mukaan mies myös sai apua iskun valmistelussa. 

– Vaikuttaa siltä, että tekijä suunnitteli ja kehitti rikollista projektiaan useita kuukausia ennen kuin toimi, syyttäjä Francois Molins sanoi lausunnossaan. 

Yli 400 tutkijaa on käynyt läpi mm. tekstiviestejä, Facebook-viestejä ja kuvia. Tutkinnan aikana Mohamed Lahouaiej Bouhlelin puhelimesta on löytynyt kuvia vuodentakaisesta Ranskan kansallispäivän juhlasta, joka järjestettiin samassa paikassa. 

Molinsin mukaan iskun valmistelussa epäillään olleen osallisena neljä miestä ja yksi nainen. Bouhlelin epäillään saaneen heiltä logistista apua hyökkäyksen valmistelussa. Yksi epäillyistä oli myös kuvannut rikospaikan vain päivä iskun jälkeen, kun rantabulevardi oli täynnä poliiseja ja toimittajia. 

Kaikki viisi epäiltyä ovat poliisin säilössä. Kolme epäillyistä on tunisialaistaustaisia ja kaksi albanialaistaustaisia. 

– Lastaa rekka 2 000 tonnilla rautaa, vapauta jarrut, ystäväiseni, niin minä katson, luki Facebook-viestissä, jonka yksi epäillystä avunantajasta oli lähettänyt tekijälle. 

Epäillyt avunantajat vietiin tuomareiden eteen torstai-iltana, ja syyttäjä esitti heille syytteitä terrorismiin osallistumisesta ja muista rikoksista.  
Vain yhdellä heistä vaikuttaisi olevan aikaisempi rikosrekisteri. 

1:32

Tekijä kiinnostunut jihadistisesta liikkeestä

Ranskan kansallispäivänä, 14. heinäkuuta tehdyssä hyökkäyksessä kuoli 84 ja loukkaantui 300 ihmistä, kun mies ajoi rekalla väkijoukkoon Nizzan rantabulevardilla. Viranomaisten mukaan vain 52 uhreista on tunnistettu. 

Aikaisemmin tällä viikolla syyttäjä Molins kertoi, että Bouhlel oli vastikään osoittanut kiinnostusta jihadistiseen liikkeeseen.

Viranomaisten mukaan hänen perheensä ja ystävänsä ovat sanoneet, ettei hän ollut näyttänyt lainkaan merkkejä uskonnollisuudesta.   

Tutkimukset ovat osoittaneet, että iskun tekijä oli etsinyt internetistä tietoa Orlandon iskusta. Lisäksi hänen koneeltaan on löytynyt valokuvia, jotka syyttäjän mukaan liittyvät radikaaliin islamiin.  

1:45

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.