Mainos

Äärijärjestöä tukeva viesti löydettiin Pariisin iskupaikalta – Ranskan pääministeri syyttää Le Peniä iskun hyväksikäytöstä

1:52

Pariisin ampujan ruumiin läheltä on löydetty käsin kirjoitettu viesti, joka myötäilee äärijärjestö Isisiä. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP tutkintaa lähellä olevan lähteen perusteella.

Epäillyn hyökkääjän autosta löytyi vahvistamattomien tietojen mukaan myös Koraani.

Epäilty ampuja oli 39-vuotias Ranskan kansalainen ja tuttu Ranskan turvallisuusviranomaisille. Hänet oli pidätetty helmikuussa, sillä hänen epäiltiin suunnittelevan poliisien tappamista. Mies oli vapautettu, sillä häntä vastaan ei ollut todisteita.

Ranskassa on kuulusteltu kolmea epäillylle hyökkääjälle läheistä henkilöä. Heidät tavoitettiin kotietsinnöissä Pariisissa.

Lisäksi iskun jälkeen etsitty mies antautui poliisille Belgian Antwerpenissä. Ranskan sisäministeriö ei ole tarkentanut tietoja epäillyn mahdollisesta yhteydestä iskuun.

Sisäministeriön edustaja kertoi aiemmin Europe1-radiokanavalle, että uutta epäiltyä etsittiin belgialaisviranomaisilta saadun tiedon perusteella. Tutkintalähteen mukaan Antwerpenissä poliisille ilmoittautunutta miestä pidetään hyvin vaarallisena ja Belgian poliisi oli etsinyt häntä osana toista tutkintaa.

Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui

Isku tehtiin torstaina illalla Pariisin keskustassa Champs-Elysees-kadulla. Yksi poliisi kuoli ja kaksi haavoittui, kun hyökkääjä avasi tulen poliiseja kohti. Äärijärjestö Isis otti iskun nopeasti nimiinsä.

Iltakymmeneltä Suomen aikaa ampuja oli ajanut autonsa lähelle pysähdyksissä ollutta poliisiautoa. Mies tuli ulos autostaan ja alkoi ampua. Hän surmasi yhden poliisin ja haavoitti kahta, minkä jälkeen poliisit ampuivat hänet. Poliisilähteen mukaan mies yritti paeta jalan.

Ranskalaismedian mukaan haavoittuneet poliisit eivät ole hengenvaarassa. Presidentti Francois Hollande, pääministeri Bernard Cazeneuve ja sisäministeri Matthias Fekl vierailivat haavoittuneen poliisin luona sairaalassa.

Lisäksi yhden ulkomaalaisen turistin on kerrottu loukkaantuneen iskun yhteydessä.

2:51

Pääministeri moitti Le Peniä

Ranskan turvallisuusasioita käsittelevä neuvosto kokoontui keskustelemaan iskusta presidentti Hollanden johdolla. Pääministeri Cazeneuve korosti medialle, että viikonlopun vaaleihin on varauduttu mittavilla turvallisuusjärjestelyillä.

Pääministerin mukaan minkään ei saa antaa estää demokratian perustavanlaatuista hetkeä. Ranskassa järjestetään presidentinvaalien ensimmäinen kierros sunnuntaina.

Osa presidenttiehdokkaista on peruuttanut kampanjatilaisuuksiaan. Pääministeri Cazeneuve syytti äärioikeiston presidenttiehdokasta Marine Le Peniä tilanteen hyväksikäytöstä. Sosialistipuolueen Cazeneuve sanoi, että Kansallinen rintama pyrkii jokaisen iskun jälkeen hyötymään ja käyttämään tilannetta ainoastaan omiin poliittisiin tarkoituksiinsa.

Le Pen sanoi iskun jälkeen, että Ranska tarvitsee keinoja puuttua islamistiseen terrorismiin. Perjantaina Le Pen jatkoi lausuntojaan muun muassa väläyttämällä, että rajat on palautettava käyttöön Schengen-alueella. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.