Mainos

Pariisin aittakylässä esillä Suomi-muotia

2:11

Suomen Ranskan instituutin Koti-näyttely on vetänyt suuren määrän yleisöä. Paitsi, että mökkiyöpyjiä riittää joka yöksi, Pariisin keskustan puisia aittoja on nähty laajalti myös kansainvälisessä mediassa.

Pariisin muotiviikkojen kunniaksi suomalaista muotia esittelevä Pre Helsinki järjesti aittakylässä omat, muotia esittelevät pyjamabileet.

Diskomusiikki pauhaa, mutta tanssikengät eivät näissä juhlissa kopise. Pariisissa Suomen Ranskan instituutin tiloihin rakennetussa KOTI-näyttelyssä trendikkäimpienkin vieraiden on otettava kengät jalasta – aivan kuten Suomessakin tehdään.

Kiitos Pariisin muotiviikkojen, yleensä rauhallinen mökkikylä muuttui viikonloppuna muutamaksi tunniksi rytmikkääksi tapahtumatilaksi.

– Kun kuulimme tästä KOTI-näyttelystä kuusi kuukautta sitten, päätimme heti, että täällä pitää järjestää samanhenkinen muotitapahtuma, Pre Helsingin luova johtaja Satu Maaranen kertoo.

Instituuttiin rakennettu aittakylä, Linda Bergrothin asuttava installaatio on herättänyt paljon kansainvälistä huomiota. Reilun kuukauden auki olleet mökit on nähty muun muassa Le Figarossa, Le Mondessa, The Telegraphissa ja Wallpaperissä.

– Tuntuu, että suomalainen muotoilu kiinnostaa tosi paljon, niin kuin ylipäätänsä pohjoismaiset ilmiöt. Puhutaan, miten hyggeily on trendikästä ja nyt sitä on tietysti myös sisu. Tässä näyttelyssä yhdistyvät ne kaikki, Koti-näyttelyn projektipäällikkö Tytti Siukonen kertoo.

Aittakylästä voi kuka tahansa varata oman yösijansa Airbnb -palvelun kautta. Yöpyjiä onkin riittänyt runsaasti; lähimmät vieraat ovat tulleet parin sadan metrin päästä Pariisista ja kaukaisimmat Equadorista.

– Maailmassa, missä on hirveästi sälää, niin tämä on sellainen yksinkertainen ja kaunis elämys. Tulet suurkaupungin hälinään, mutta yövyt vaaleassa, puisessa aittakylässä, missä ei ole kauheasti mitään ylimääräistä, Siukonen selittää suosiota.

Muotiviikoilla näkyy pehmeitä muotoja 

Muotitilaisuudessa jokaiseen KOTI-installaation mökkiin oli rakennettu erityinen, kuvitteellinen tilanteensa. Yksi mökki oli unettoman yöpyjän, toisessa näkyivät jatkopaikan jäljet, kolmas taas hehkui zen-tunnelmaa.

Aittojen seinillä ja sängyillä oli esillä kuhunkin tilanteeseen sopivia, nuorten suunnittelijoiden vaatteita. Rohkeimmat pyjamajuhlavieraat jäivät juhlien päätteeksi vielä mökkeihin yöpymään. 

– Meidän ideamme on esitellä suomalaista muotia elämyksellisesti. Tämä, jos mikä on kokemus, Maaranen kertoo Pre Helsingin toiminnasta. 

Maaranen itse on suunnittelijana onnistunut kansainvälisesti. Hän voitti Ranskan Hyèresin arvostetun muotifestivaalin pääpalkinnon vuonna 2013. Nyt Maaranen suunnittelee mallistoja muun muassa ranskalaiselle Petit Bateaulle ja Marimekolle.

Mikä tekee suomalaisesta muodista erityisen?

– Se ei ole perinteisesti skandinaavista, vaan se on jotain Venäjän ja skandinaavisen väliltä. Suomalaisessa muodissa on mukana leikkisyyttä ja avantgardistisuutta, mitä ei Ruotsissa välttämättä nähdä, Satu Maaranen kertoo.

Tämän kevään Pariisin muotiviikoilla saattoi nähdä paljon topattuja vaatteita.

– Paljon pehmeitä ja muhkeita muotoja yhdistettynä arvokkaisiin materiaaleihin, mitä meilläkin on esillä, Maaranen kertoo. 

Yksi topatuista vaatteista oli Rihannankin yllä nähty Ella Bouchtin muhkea, vaaleanpunainen takki, joka oli esittelytilassa kunniapaikalla. 

Aittakylä on auki Pariisissa 100 vuorokauden ajan aina toukokuulle saakka. Elokuussa näyttely tuodaan Helsingin keskustassa sijaitsevaan Valkoiseen saliin, missä yöpyjät pääsevät testaamaan mökkitunnelmaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.