Vertailu: Suomessa kireä tuloverotus – näin paljon enemmän keskituloinen tienaisi Ruotsissa

He tienasivat eniten Suomessa viime vuonna – mistä kymmenen kärki on saanut tulonsa? 7:14
Katso videolta, ketkä tienasivat Suomessa eniten viime vuonna.

Ruotsiin verrattuna keskituloisen palkansaajan veroprosentti on meillä 5,6 prosenttiyksikköä korkeampi.

Veronmaksajain keskusliiton tuoreen kansainvälisen palkkaverovertailun mukaan palkkojen verotusta Suomessa riivaa kireä progressio.

Suomalaista keskipalkkaa eli 46 000 euroa vuodessa saavan veroprosentti on 3,1 prosenttiyksikköä korkeampi kuin eurooppalaisissa vertailumaissa keskimäärin. Vertailun suurimmalla 149 500 euron tulotasolla ero on kasvanut jo 7,6 prosenttiyksikköön, Veronmaksajat kertoo tiedotteessa.

Ruotsikin verottaa selvästi Suomea kevyemmin. Ruotsiin verrattuna keskituloisen palkansaajan veroprosentti on meillä 5,6 prosenttiyksikköä korkeampi. Se merkitsee sitä, että samasta 46 000 euron vuositulosta jää Suomessa käteen noin 2 500 euroa vähemmän kuin Ruotsissa.

Selvitys kertoo, että tänä vuonna palkansaajan veroprosentti jää Ruotsissa kaikilla vertailun neljällä tulotasolla Suomea matalammaksi, kun naapurimaassa verotusta on kevennetty pieni- ja keskituloisia painottaen. Jo viime vuonna Ruotsi leikkasi ylimpiä marginaaliveroprosentteja peräti viidellä prosenttiyksiköllä.

"Työnteon kannusteista pidettävä huolta"

– Suomen ei kannata profiloitua jyrkän progression maaksi kansainvälisillä työmarkkinoilla, vaan työnteon ja uralla eteenpäin pyrkimisen kannusteista on pidettävä huolta yhä digitalisoituneemmassa ympäristössä, Veronmaksajien pääekonomisti Mikael Kirkko-Jaakkola sanoo tiedotteessa. Hän on selvityksen tekijä.

Suomessa palkansaajan veroprosentti on selvityksen matalimmalla eli 29 900 euron vuosipalkalla eurooppalaisten vertailumaiden keskitasoa.

Lisätulojen marginaaliverot ovat Suomessa Veronmaksajien mukaan ankarat tulotasosta riippumatta.

Keskipalkkaisen marginaaliveroprosentti on Suomessa Pohjoismaiden korkein. Suurituloisimman marginaaliveroprosentti on koko vertailujoukon toiseksi korkein Belgian jälkeen.

Kansainvälinen palkkaverovertailu 2021 -selvityksessä vertailtiin työn verotusta 18 OECD-maassa neljällä eri palkkatasolla.

Lue myös:

    Uusimmat