Paras määrä unta dementian ehkäisyyn – tutkimus osoittaa suojaavat elämäntavat

Älä unohda unta - Näin uni vaikuttaa terveyteesi 6:23
Videolla tutkimusprofessori Timo Partonen kertoo, miten uni vaikuttaa terveyteen.

Riski sairastua dementiaan näyttäisi olevan pienempi henkilöillä, jotka nukkuvat ja lepäävät sopivasti ja harrastavat liikuntaa säännöllisesti vapaa-ajallaan.

Molecular Psychiatry -lehden julkaiseman tutkimuksen mukaan dementiariski on pienin henkilöillä, jotka nukkuvat noin seitsentuntisia yöunia. Tätä selvästi lyhemmät tai pitemmät yöunet saattavat liittyä jopa suurentuneeseen sairastumisriskiin.

Runsaasti liikuntaa vapaa-ajallaan harrastavien sairastumisriski oli noin viidenneksen pienempi kuin osallistujien, jotka liikkuivat vähänlaisesti vapaa-ajallaan. Paljon istuvat ja muuten fyysisesti passiiviset sairastuivat puolestaan noin viidenneksen todennäköisemmin kuin osallistujat, jotka olivat aktiivisempia.

Kun tutkijat tarkastelivat kaikkia muuttujia samanaikaisesti, riski sairastua dementiaan oli noin 40 prosenttia pienempi, jos henkilö nukkui keskimäärin 7 tuntia yössä, harrasti säännöllisesti liikuntaa eikä viettänyt merkittävää osaa päivästä löhöillen.

Tutkimuksessa hyödynnettiin yli 430 000 britin seurantatietoja. Osallistujat eivät sairastaneet dementiaa yhdeksänvuotisen seurannan alkaessa.

Katso alla olevalta videolta vinkit parempaan uneen.

Videolla vinkkejä hyvään uneen.

Copyright Duodecim 2022. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat