Paperinen puhelinluettelo pian historiaa – näitä asioita nykyajan lapset eivät pysty käsittämään!

Paperiset puhelinluettelot jäävät pian historiankirjoihin. Muistot sen sijaan elävät ikuisesti!

Viimeistä painosta 130-vuotiaasta paperisesta puhelinluettelosta jaetaan helmikuuhun 2017 saakka.

Harva tuskin jää kaipaamaan puhelinluetteloita. Nykyään kun muun muassa osoitteet, puhelinnumerot ja karttapalvelut löytää netistä ja älypuhelimesta. Toista oli kuitenkin ennen!

MTV Lifestyle kokosi nostalgisimmat muistot paperisista puhelinluetteloista – muistatko vielä, kuinka paljon hupia ne tuottivat sinulle lapsuudessasi?

  • Oikein tylsänä päivänä, paremman tekemisen puutteessa, puhelinluettelosta etsittiin kavereiden nimiä ja osoitteita. Jokaisen osoite ei ollut luettelosta, joten ohuiden paperisivujen pläräämisessä oli myös oma jännityksensä. Oikean henkilön löytäminen tuotti suunnatonta onnistumisen iloa!
  • Yrittäjäperheissä vanhempien firmojen ilmoitukset löytyivät puhelinluettelon sivuilta. Isommilla yrityksillä mainokset olivat suuria, pienemmillä pieniä – joka tapauksessa tutun nimen näkeminen luettelossa lapsena oli ylpeyden aihe!
  • Puhelinluettelo toimi karttana, josta etsittiin reittiohjeet uuteen paikkaan mennessä. Joskus luettelosta repäistiin oikea sivu mukaan, mikäli reitti vaati totista suunnistusta. Nykyisin tuntuu oudolta, että joku kaivaisi paniikissa esiin puhelinluetteloa, kun kaikilla on älypuhelimet. Toisaalta puhelinluettelosta ei koskaan loppunut akku.
  • Ihmisten osoitteet oli myös ilmoitettu eri tavalla. Joidenkin perheenjäsenten nimet olivat kaikki peräkkäin oikean sukunimen alla, toiset olivat erikseen.
  • Varmaan jokainen on joskus lapsena soittanut pilapuheluita – niin tutuille kuin tuntemattomillekin. Puhelinluettelo oli oiva tapa etsiä puhelun kohteita.
  • Pilapuheluiden harrastamisesta ei nykynuoriso ymmärrä mitään! Ennen muinoin sitä tehtiin harva se päivä ja erityisesti seksilinjoille soittelu oli hauskaa.
  • Keltaiset sivut ovat edelleen hieman hämmentävät, miten ne voivatkaan olla niin sekavat?
  • Mikä se muistiinpanoille tarkoitettu osio oikein on ja kuinka paljon siinä onkaan mennyt paperia hukkaan vuosien saatossa!
  • Puhelinluettelon kartta ja HKL:n aikataulukirja olivat lyömätön yhdistelmä. Reitti piti vielä erikseen kirjoittaa muistiin: minkä nimisellä pysäkillä pitää jäädä pois, ja minkä nimisiä katuja pitkin pääsee perille.
  • Olin ihastunut rinnakkaisluokan poikaan ala-asteella ja kävin aina etsimässä hänen puhelinnumeronsa puhelinluettelosta. Lopulta monen päivän jälkeen uskalsin soittaa, mutta lopetin puhelun heti kun siihen vastattiin.
  • Puhelinluetteloista tuli ala-asteella etsittyä kouluaikaisten ihastusten puhelinnumeroita, mutta niiden löytyminen edellytti tietenkin sen, että tiesi heidän vanhempiensa nimet. Rohkeus ei kuitenkaan riittänyt numeroihin soittamiseen, mutta pelkkä numeroiden löytäminen oli tarpeeksi kihelmöivää.
  • Tylsinä päivinä puhelinluettelosta sai viihdykettä, kun sieltä löytyi mitä hölmömpiä nimiä. Siis kenen sukunimi on Pölhö!?
  • Keltaisilla sivuilla oli hyviä alennuskuponkeja, jotka selattiin huolella läpi aina kun uusi luettelo ilmestyi. Pizzataxin kupongit tuli aina käytettyä. Se oli harvinaista herkkua, kun saatiin valita puhelinluettelon pizzalistasta ensin oma suosikkipizza, soitettiin lankapuhelimella pizzeriaan ja tilattiin kotiinkuljetus. Alennuskupongilla sai vielä ilmaisen limun. Oi niitä aikoja!

Lue myös:

    Uusimmat