Panu Laturi menetti kävelykykynsä julmassa ryöstössä – kertoo nyt kokemastaan: "Tavoitteena päästä kävellen kotiin vaimon ja lasten luo"

0:50
Panu Laturi kertoo pysyneensä toiveikkaana alusta asti. Ryöstäjä saatiin kiinni valvontakamerakuvien avulla.

Panu Laturi ei muista mitään pahoinpitelystään Brysselissä reilu vuosi sitten. Seuraava muistikuva on, kun hän heräsi kahdeksan viikkoa myöhemmin koomasta Helsingissä.

Viestintätoimisto N2 Commsin toimitusjohtaja ja vihreiden entinen puoluesihteeri Panu Laturi kertoo toipumisensa edistyvän hyvin. Hän menetti kävelykykynsä, kun hänet ryöstettiin ja pahoinpideltiin Brysselissä joulukuussa vuosi sitten. 

– Mysteeri on, miksi lonkkani kipeytyivät niin paljon, koska minuahan iskettiin päähän, Laturi sanoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Laturi asuu tällä hetkellä palvelutalossa Helsingissä.

– Nyt menee hyvin, kun kuntoutuminen etenee. Olin yksitoista kuukautta sairaalassa ja makasin vain sängyssä. Olen päässyt palvelutaloon, kävely edistyy koko ajan ja olen käynyt myös töissä kaksi kertaa viikossa.

Pahoinpitelyn jälkeen Laturi siirrettiin Brysselistä Helsinkiin hoitoon. Hän oli sairaalassa koomassa kahdeksan viikkoa.

– En muista ryöstöstä, enkä oikein edeltävältä viikoltakaan mitään. Seuraava muistikuva, on kun heräsin Helsingissä sairaalassa. Ihmettelin, mikä päivä on. Sitten huomasin, etten pysty liikuttamaan vasenta peukaloa. Aloin tajuta, että jotakin vakavaa on tapahtunut.

Laturi tuli MTV:lle lähetykseen rollaattorilla henkilökohtaisen avustajansa kanssa. Hän kertoo tavoitteekseen, että kävelisi ensi kesänä.

– Viime kesänä kävelin vielä tuen kanssa ja lokakuun alusta rollaattorin avulla. Viime viikolla kävelin jo kepeillä. Tavoitteeni on päästä kävellen kotiin vaimon ja lasten luokse. Asumme vanhassa talossa, jossa on portaat, eikä hissiä. Sinne ei pääse muuten kuin kävellen, joten siinä riittää motivaatiota.

"Olen oppinut kunnioittamaan vastaavassa tilanteessa olevia"

Laturi kertoo olleensa useilla eri sairaalaosastoilla.

– Olen katsonut paljon televisiota. Ihmettelen, kun monet haaveilevat siitä, että saisi vain levätä ja katsoa televisiota, vaikka se on äärimmäisen tylsää. Parhaana päivänä katsoin 17 Beck-elokuvaa yhdessä päivässä.

Kunnioitus muita vastaavassa tilanteessa olevia kohtaan on kasvanut.

– Kunnioitus on noussut heitä kohtaan, jotka joutuvat olemaan koko ikänsä pyörätuolissa tai ovat muuten vakavasti loukkaantuneita. Asun palvelutalossa, jossa on MS-potilaita, ja kunnioitukseni heidän henkistä kestävyyttänsä kohtaan on noussut. Se on sairaus, joka menee koko ajan pahempaan suuntaan.

Tuomitsee poliittisen väkivallan

Laturi on seurannut viime aikojen uutisia poliittisista jännitteistä ja väkivallasta. Yhdysvalloissa on mellakoitu, ja tänään uutisoitiin kansanedustaja Juha Sipilän joutuneen pahoinpitelyn kohteeksi eduskuntatalon edessä viime viikolla.

– Väkivalta ei kuulu politiikkaan. Juha Sipilään kohdistuvan teon kaltaiset tapahtumat pitäisi saada pois kokonaan. Jos väkivallan tekoja alkaa tulla lisää, nousee kynnys lähteä mukaan politiikkaan. Toivottavasti sitä kynnystä ei tule. On kaikkien etu, että meillä on parhaat tyypit mukana politiikassa.

Katso Panu Laturin koko haastattelu alta:

10:27

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja