Panosta urheiluvarusteisiin: Vältä loukkaantumisriski

Huonosti istuvat urheiluliivit ja ennemmin roskikseen kuin salille kuuluvat kengät pilaavat treenin yllättävän helposti.

Välineurheilusta ollaan montaa mieltä, mutta järkevällä pukeutumisella on merkitystä treenin onnistumisen kannalta. Osa pukeutumisvirheistä aiheuttaa epämukavaa oloa, mikä voi jo itsessään tehdä epäsuotuisat olot treenaamiselle, mutta osa niistä voi olla jopa vaarallisia. Etenkin kuntosalilla kannattaakin ottaa huomioon turvallisuus, sillä laitteen painopakan väliin jäävä hihansuu voi aiheuttaa vaaratilanteen. Women’s Health Magazine listasi kahdeksan pukeutumisvirhettä, jotka haittaavat treeniä kuntosalilla.

Puuvillaiset vaatteet

Pelkästään puuvillasta valmistetut vaatteet imevät kosteutta itseensä ja kuivuvat hitaasti. Hikiset vaatteet eivät ole pelkästään epämukavat, vaan ne saattavat aiheuttaa iho-oireita kuten ihottumaa. Märät vaatteet päällä alkaa myös paleltaa helposti. Treenin aikana kylmästä jännittyvät lihakset haittaavat suoritusta ja saattavat aiheuttaa lihasjumituksia.

Puuvillaiset vaatteet kannattaa vaihtaa nopeasti kuivuviin ja kosteutta läpi päästäviin keinokuituisiin urheilutekstiileihin. Mitkä tahansa treenivaatteet kannattaa kuitenkin vaihtaa uusiin siinä vaiheessa, kun niihin pinttyy hajuja.

Kuluneet kengät

Treenikengät tulee ehdottomasti vaihtaa uusiin jo paljon ennen kuin ne ovat auttamatta käyttökelvottomat esimerkiksi reikien vuoksi. Huonot kengät eivät tue kunnolla ja pahimmillaan ne tekevät vahinkoa nivelille. Juoksijalle sopiva kenkien vaihtoväli on joidenkin suositusten mukaan noin 800 kilometriä. Kahdesti viikossa juoksevan kannattaa siis ostaa uudet kengät kerran vuodessa, kun taas lähes päivittäin lenkkipolulla viihtyvän tulisi käydä kenkäostoksilla jopa kolmen kuukauden välein. Urheilukengissä pitää muistaa myös se, että ominaisuudet ovat ulkonäköä tärkeämmät.

Huonosti istuvat urheiluliivit

Kunnolliset urheiluliivit ovat jokaisen liikkuvan naisen tärkein ostos. Aivan kuten mitkä tahansa rintaliivit, myös urheiluliivit aiheuttavat erilaisia ongelmia ihon hankautumisesta pahoihin niskakipuihin, jos ne eivät istu kunnolla.

Urheiluliivejä hankkiessa ensimmäisenä tulee huomioida laji, jota harrastaa. Vain vähän tukea antavat, kevyet urheiluliivit sopivat esimerkiksi joogaan. Vauhdikkaaseen intervallitreeniin tai reippaaseen ryhmäliikuntatuntiin sopivat vain erittäin tukevat urheiluliivit.

Urheiluliivejä valitessa tulee ottaa huomioon myös rintojen koko. Etenkin isorintaisten on tärkeää käyttää mahdollisimman leveitä olkaimia, jotta rintojen paino jakautuu tasaisesti, eivätkä olkaimet uppoa hartioihin.

Korut

Mitkään korut, jotka roikkuvat, heiluvat tai tarrautuvat johonkin kiinni eivät kuulu kuntosalille. Tiellä olevat korut häiritsevät keskittymistä treeniin, mutta pahimmillaan ne aiheuttavat myös todellisia vaaratilanteita. Toisaalta myös korujen kunnosta kannattaa huolehtia. Ethän halua esimerkiksi vihkisormuksesi naarmuuntuvan käsiesi ja tangon välissä maastavetoa tehdessä?

Kaikki korut kannattaakin pitää poissa kuntosalin puolelta. Jos et luota salin lukittaviin kaappeihin, riisu korut jo kotona ja jätä ne sinne.

Täysillä huutavat kuulokkeet

Vaikka kuulokkeet eivät olekaan asuste, kannattaa liian kovalla soivan musiikin haitat kuitenkin huomioida. Kaikki ympäristön äänet peittämä musiikki saattaa olla etenkin ulkona vaarallinen treenikaveri.

Äänenvoimakkuus kannattaakin säätää siten, että erotat musiikin läpi tavallisuudesta poikkeavat äänet, jotta olet tietoisempi ympärilläsi tapahtuvista asioista.

Löysät vaatteet

Kaikkien ei tarvitse käyttää ihoa nuolevia fitness-vaatteita salilla, mutta selkeästi monta kokoa liian isot, pussittavat vaatteet ovat pahimmillaan turvallisuusriski. Ylimääräiset kangaskerrokset voivat jäädä kuntosalilaitteiden väliin ja aiheuttaa todellisen vaaratilanteen.

Löysissä vaatteissa on myös hankala seurata kuntosalin peilien kautta, tuleeko liike todella tehtyä oikein. Väärällä tekniikalla tehdyt liikkeet aiheuttavat loukkaantumisia ja pitkällä aikavälillä esimerkiksi kulumaa nivelissä.

Salille kannattaakin valita hyvin istuvat ja omaan tyyliin sopivat vaatteet. Se ei välttämättä tarkoita kireitä makkarankuoria, vaan myös rennommat mallit käyvät.

Liian kireät vaatteet

Aivan liian kireät, makkarankuorta muistuttavat urheiluvaatteet kiristävät, rullaantuvat, hankaavat ja haittaavat liikeratoja. Urheiluvaatteita hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota, että etenkin kainaloissa, kyynärpäissä, polvissa ja haaroissa on tilaa liikkeelle. Hyvänä ohjeena voi pitää sitä, että hyvin istuvat urheiluvaatteet eivät purista tai kiristä mistään edes vartalon ollessa ääriasennoissa.

Hajusteyliannostus

Runsaat hajusteet saattavat aiheuttaa muissa treenaajissa päänsärkyä ja jopa astmaoireita. Deodorantin käyttäminen salilla on ystävällistä muita treenaajia kohtaan, mutta samoin on hajuveden suihkuttamatta jättäminen.

Paksujen rasvojen käyttöä juuri ennen salille menoa kannattaa välttää myös. Hitaasti imeytyvät runsasrasvaiset voiteet tekevät ihosta liukkaan. Pahimmillaan painot lipsuvat käsistä ja jälkeesi jää limaiset kuntoiluvälineet.

Hyödyllisin tuote kuntosalilla onkin hyvä deodorantti, kaiken muun voi säästää käytettäväksi kuntoilun jälkeen.

Lue myös:

    Uusimmat