Pankkikriisi iski Saksan autoteollisuuteen

Kansainvälinen rahoituskriisi synkistää autokauppaa Saksassa, mikä ruokkii pelkoja kaiken kattavasta talousromahduksesta. Autoteollisuus on Saksan talouden perusjalka.

Monet kansalaiset epäilevät hallituksen lupausta taata pankkisaatavat.

Opelilla oli jo viikon tuotantokatko Bochumissa. Nyt liukuhihnat pysähtyvät kolmeksi viikoksi Eisenachissa. Tehtaan tiedottajan mukaan tuotantoa joudutaan supistamaan vuoden loppuun mennessä 40 000 autolla.

Myös Fordilla ja Mercedes-Benzejä valmistavalla Daimlerilla on ongelmia USA:n markkinoiden tyrehtymisen takia. BMW yrittää löytää autoilleen ostajia Kiinasta ja Venäjältä.

Synkkiä uutisia tulee muiltakin toimialoilta. Säästötoimista on ilmoittanut Euroopan suurin ohjelmistoyritys SAP. Saksan rautateiden pörssiin menoa lykätään pankkikriisin takia lokakuun 27. päivästä hamaan tulevaisuuteen.

Valtionvarainministeri Per Steinbrück pelkää, että pankkikriisi hidastaa muun muassa julkisia investointeja sekä ilmastonmuutoksen hidastamiseksi suunniteltuja toimia.

Saksan valtionpankki arvioi saksalaisten rahaomaisuuden nettoarvoksi 3000 miljardia euroa. Pankkitileillä on 1400 miljardia. Maan bruttokansantuote on 2400 miljardia ja valtion budjetti 283 miljardia euroa.

- Hallitus uskottelee, että kaikki on hallinnassa, ja kansalaiset uskottelevat, että päättäjät tietävät, mistä puhuvat, tulkitsee tilannetta saksalainen taloustieteen tohtori ja yritysneuvoja Jürgen Eichler.

Tuoreen mielipidekyselyn mukaan 37 prosenttia saksalaisista ei luota siihen, että hallitus pystyy todellisuudessa takaamaan kansalaisten säästöt.

Iho kananlihalla

Globalisaatio näyttää Eichlerin mielestä kansainvälisessä pankkikriisissä aidot kasvonsa. Kaikki ovat samassa veneessä ja uppoavat myös yhtä aikaa.

Saksalaiset muistelevat iho kananlihalla 1920-luvun lamaa, jolloin leivän maksamiseen tarvittiin repullinen seteleitä.

-Jotain vastaavaa ihmiset epäilevät myös (liittokansleri Angela) Merkelin tähtitieteellisistä lupauksista, Eichler sanoo.

Saksan hallitus voi olla tyytyväinen, ettei taattavaa ole 1400:aa miljardia euroa enempää, sillä monet saksalaiset eivät ole panneet viime vuosina rahojaan lainkaan pankkiin protestina pankkisalaisuuden poistamiselle.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat