Mainos

Panimoliitto vihastui: Alasta on tullut verottajan lypsylehmä

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliitto on pöyristynyt hallituksen suunnitelmista kiristää sokeripitoisten virvoitusjuomien verotusta. Sen mukaan hallitus rokottaa alaa aina, kun sillä on rahapula.

Hallitus aikoo kaksinkertaistaa sokeripitoisten juomien valmisteveron ensi vuoden alussa. Mehujen ja limsojen hinnat nousevat tällöin lähes kymmenen prosenttia. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Turun Sanomat.

Kivennäisvesien verotus säilyy uusienkin korotusten jälkeen ennallaan, sillä uudistuksella pyritään Valtiovarainministeriön mukaan suosimaan sokerittomia tuotteita.

"Mitä pahaa juoma-ala on tehnyt?"

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton puheenjohtaja, Sinebrychoffin toimitusjohtaja Pekka Tiainen ihmettelee, mitä pahaa juoma-ala on verottajalle tehnyt, kun se rokottaa sitä rahan tarpeessaan aina. Uusi veronkorotus olisi kolmas liittoa koskeva korotus vuoden 2011 jälkeen.

– Virvoitusjuomaveroa ja alkoholiveroa nostetaan koko ajan. Keväällä ilmoitettiin, että alkoholiveroa aiotaan nostaa taas kerran, vaikka kulutus on laskussa. Myös virvoitusjuomaveroa nostettiin jo. Uusi korotus on tosi kova paikka tälle toimialaa, joka työllistää suoraan ja epäsuorasti yli 30 000 ihmistä.

– Alasta on tullut selvästikin lypsylehmä, jolta nyhdetään joka vuosi vähän enemmän irti, myös liiton toimitusjohtaja Elina Ussa toteaa.

"Terveyssyyt huono peruste"

Panimoliitossa ollaan näreissään siitäkin, että hallitus perustelee korotuksia terveyssyillä. Aiemmin perusteluna on käytetty miljoonien eurojen verotuottoja.

– Jos vero on puhtaasti fiskaalinen, eli sillä halutaan vain kasvattaa valtion verotuloja, se on toinen juttu, mutta se, että verolla pyritään kääntämän kulutus terveellisimpiin juomiin, kuulostaa tosi oudolta. Pitää muistaa, että nykyisen veron piirissä ovat jopa kivennäisvedet. Silloinhan olisi loogista, että vero jäisi niiltä kokonaan pois, Tiainen ehdottaa.

Suomalaiset saavat Tiaisen mukaan sokeria huomattavasti enemmän muista tuotteista kuin limonadeista.

– Virvoitusjuomat ovat vasta kahdeksanneksi suurin sokerin lähde muun muassa jäätelön, kaakaon, murojen, hillojen ja leivonnaisten jälkeen. Myös jugurtissa on enemmän sokeria kuin monissa virvoitusjuomissa. Lisäksi suomalaiset kuluttavat esimerkiksi muihin Pohjoismaihin verrattuna ylivoimaisesti vähiten virvoitusjuomia.

Tiainen toivoo hallitukselta rohkeutta miettiä sitä, voisiko se luopua erilaisista valmisteveroista kokonaan ja nostaa sen sijaan ruuan arvonlisäveroa. Elina Ussan mielestä paras ratkaisu olisi sokeripitoisuuteen perustuva sokerivero, joka koskisi kaikkia sokeripitoisia tuotteita samalla tavalla.

– Jos verotus kohdennetaan vain yhteen tuoteryhmään, kilpailu vääristyy. Kuluttaja siirtyy helposti toisen tuoteryhmän pariin hakiessaan herkutteluhetkeä, Ussa arvelee.

Uhkana limsaralli?

Uuden veron myötä uhkana voi olla Ussan mielestä myös limsaralli esimerkiksi Virosta.

– Yksityinen maahantuonti on uhkana tulevaisuudessa myös virvoitusjuomien puolella, kun vero nostaa hintoja niin paljon, että yksityinen maahantuonti alkaa kannattaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.