Mainos

Pandojen saapuminen Suomeen vaikuttaa entistä varmemmalta

Ähtärissä kaupunginvaltuusto on käsittellyt illalla kaupunginhallituksen aiemmin tekemää periaatepäätöstä kahden pandan hankkimisesta Ähtärin eläinpuistoon.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi kokouksessaan yksimielisesti periaatteellisen kannan rakennusohjelman toteuttamisesta.

Maa- ja metsätalousministeriö teki periaatepäätöksen jättiläispandojen sijoittamisesta Ähtäriin vuonna 2014. Neuvottelut asiasta Suomen ja Kiinan välillä aloitettiin seuraavana vuonna. Kiina on jo aiemmin ilmoittanut, että Suomi voi aloittaa pandojen tuloon liittyvät suunnittelu- ja rakennustyöt.  

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo MTV Uutisille, että käytännössä isopandapariskunnan saapuminen eläinpuiston asukkaiksi vaikuttaa kaupunginvaltuuston kannan perusteella entistä varmemmalta.

-Toki tässä on edelleenkin käytävät neuvottelut Kiinan kanssa meneillään ja rakennetaan varsinaista sopimusasiaa eteenpäin. Mutta kyllähän tämä on selkeä signaali, että täällä on sitoutunut vastaanottaja, joka on valmis rakentamaan eläimille asianmukaiset tarhatilat.
 
Jos kaikki menee kuin toivotaan, niin pandat saapuisivat Ähtärin asukkaiksi ensi vuoden loppupuolella.

Pandat ovat keskeisessä osassa Ähtärin eläinpuiston uudessa Aasian alueessa, jossa esitellään Suomen ilmastoon sopivia uhanalaisia lajeja. Pandojen odotetaan tuovan turisteja Ähtäriin Suomen lisäksi myös muun muassa muista Pohjoismaista, Baltiasta ja Venäjältä.

Haapaniemi kuitenkin korostaa, että kyseessä on ennen kaikkea lajien suojeluhanke vaikka kävijämäärätkin ovat tärkeitä.

-Ähtärin eläinpuistolle suurin ansio on se, että se saa olla mukana tällaisen lajin suojelussa ja sitä kautta sen merkitys on suurin. Toisaalta tämä on mittava investointi, joka eläinpuiston pitää kattaa toiminnallaan. Kävijöiden merkitys on isossa roolissa ja toivomme, että tämä laji on sillä tavalla kiinnostava, että se tuo myös kävijöitä Ähtäriin, toteaa Haapaniemi. 

Särkänniemen delfiinien tapaus on ollut vahvasti esillä otsikoissa viime päivinä. Haapaniemen mukaan pandahankkeeseen ei ole vaikuttanut se, että jotkut tahot vastustavat eläinpuistoja.

-Kyllä kai aina on mielipiteitä, jotka lähtevät siitä, että eläintarhoja ei kuuluisi olla olemassa vaan eläinten pitäisi olla vapaana. Kuitenkin eläinpuistojen tarve ja olemassaolon edellytys lähtee siitä, että ne ovat sitoutuneita huolehtimaan uhanalaisista lajeista ja edesauttamaan niiden säilymistä luonnossa. Tältä pohjalta lähdetään myös pandoja miettimään, kertoo Haapaniemi. 

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.