Mainos

Pandojen tulo ei sittenkään vielä varmaa – "Uutisointi oli vähän yllättävää tarhalle päin"

1:08

Ähtärin Eläinpuiston toimitusjohtaja kertoo yllättyneensä kansanedustaja Anne Kalmarin (kesk.) ilmoituksesta, että Suomen ensimmäiset jättiläispandat saapuisivat Ähtärin eläinpuistoon ”99,9 prosentin varmuudella” ensi vuoden aikana.

Pandojen sijoittamisesta ei ole toistaiseksi solmittu sopimuksia.

Kansanedustaja Anne Kalmari kertoi eilen Keskisuomalaisen haastattelussa, että Kiinan metsähallinto luovuttaa Suomelle kaksi jättiläispandaa, jotka sijoitetaan Ähtäriin, Etelä-Pohjanmaalle.

– Saimme presidentin luvalla kertoa, että ensi vuonna, kun itsenäinen Suomi täyttää 100 vuotta, Kiina luovuttaa ystävyyden eleenä pandoja, Kalmari kertoi lehdelle.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo yllättyneensä uutisoinnista ja toppuuttelee kansanedustajaa.

– Uutisointi oli vähän yllättävää tarhalle päin. Meillä on edelleenkin kuitenkin niin sanotusti suojeluun ja tekniseen ympäristöön liittyvät neuvottelut menossa. Nyt käydään läpi tarhojen rakentamiseen, eläinlääkintään ja ravintoon liittyviä kysymyksiä.

Haapaniemi kertoo, että poliittisella tasolla pandojen tulosta ollaan oltu yksimielisiä jo pitkään. Myös eläinpuiston ja Kiinan pandaviranomaisten tulee kuitenkin päästä yhteisymmärrykseen, ennen kuin pandoja voidaan Suomeen sijoittaa.

– Neuvottelut etenevät ihan hyvässä vauhdissa, mutta mitään olemassa olevaa sopimusta ei vielä ole.

Aikataulu asettaa haasteita

Pandojen sijoittaminen Ähtäriin vaatii Haapaniemen mukaan jonkin verran muutostöitä. Jättiläispanda ei nuku talviunta, minkä vuoksi eläinpuistoon tulee rakentaa muun muassa sisätarha eläinten talvehtimista varten.

– Se vaatii aika paljon uniikkia suunnittelu- ja rakennustyötä sitten kun siihen vaiheeseen päästään.

Haapaniemi pitää mahdollisena, että pandat saadaan Suomeen ensi vuoden aikana. Tiukka aikataulu voi kuitenkin asettaa haasteita.

– Kyllä se on vielä mahdollista. Totta kai aikataulu alkaa olla jo aika haastava. Sopimuksellisella tiellä pitää päästä eteenpäin kesään mennessä, että se olisi mahdollista.

Kustannukset eivät vielä selvillä

Kiina on aiemminkin vuokrannut jättiläispandoja ulkomaisiin eläintarhoihin 10-15 vuoden mittaisilla sopimuksilla. Eläintarhoihin sijoitetaan yleensä pandapariskuntia, joista on pyydetty jopa noin 760 000 euron vuosittaista maksua.

Vuosittaisen maksun lisäksi pandoista koituu myös muita kuluja.

Brittilehti The Guardian uutisoi vuonna 2014, että Edinburghin eläintarha joutui maksamaan eläintarhaan sijoitetuille pandoille rakennetuista tiloista lähes 400 000 euroa. Myös pandojen ruokkiminen on maksanut vuosittain jopa yli 120 000 euroa.

Yhdysvalloissa Washingtonin, Atlantan, Memphisin ja San Diegon eläintarhojen kerrotaan kuluttaneen pandoihin yhteensä jopa 33 miljoonaa dollaria vuosien 2000 - 2003 välillä.

Ähtärin eläinpuiston toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi kertoo, että Ähtäriin suunniteltujen jättiläispandojen hintalappu ei ole vielä selvillä.

– Verkkokeskusteluissa on heitelty erilaisia lukuja. Neuvottelut eivät ole vielä sillä tasolla, että näistä asioista olisi puhuttu summana. On vaikea arvioida, ovatko luvut sitä suurusluokkaa.

Haapaniemi kuitenkin kertoo, että kyseessä on mittava sijoitus. Pandojen odotetaan tuovan Ähtäriin paljon kävijöitä.

– Ainakin niissä Euroopan tarhoissa, joissa on pandoja, kävijämäärät ovat selvästi lisääntyneet. Tämä on suojeluhankkeena niin mittava, että se vaatii myös liiketoiminnan kasvua, jotta sijoitus voidaan kattaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.