Jäävätkö pandat Ähtäriin? Tulevaisuutta mietitään syksyllä, kesä "olisi voinut olla parempi"

Ähtärin eläinpuiston kesä on sujunut kohtuullisen hyvin, mutta pandojen jatko eläintarhassa on edelleen avoin.

– Kesä olisi voinut olla parempi. Asiakasmäärät ja ihmisten kuluttama rahamäärä olisivat voineet olla pikkuisen suurempia. Vallitsevaan tilanteeseen nähden pitää olla tyytyväinen, sanoo Ähtärin eläinpuiston hallituksen puheenjohtaja Risto Sivonen STT:lle.

Keväällä eläinpuiston hallitus päätti, että Lumi- ja Pyry-nimisten pandojen mahdollista palauttamista Kiinaan tarkastellaan syksyllä matkailukauden jälkeen tuoreiden lukujen perusteella. 

Ministeriöistä kootun virkatyöryhmän mukaan valtio voisi halutessaan tukea Ähtärin eläinpuistoa. Tämä vaatisi, että eläinpuisto saisi taloutensa kuntoon, koska valtion tukea ei voi antaa talousvaikeuksissa olevalle yritykselle.

Sivosen mukaan eläinpuiston kävijämäärät ovat kasvaneet noin 15 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

– Sanoisin, että kyseessä on tällä hetkellä torjuntavoitto.

Kävijöiden puistossa muuhun kuin pääsylippuun kuluttama rahamäärä on sen sijaan vähentynyt 20 prosenttia edellisvuosiin verrattuna. Sivonen arvioi tämän johtuvan vaikeasta taloustilanteesta.

– Korot ovat korkealla, elinkustannukset ovat nousseet ja ihmisillä on epävarmuutta siitä, onko heillä varaa kuluttaa.

Pandat saapuivat Kiinasta Suomeen vuonna 2018. Pandat ovat Ähtärissä 15 vuoden vuokrasopimuksella, jota on jäljellä vielä kymmenen vuotta. 

Pitkään talousvaikeuksissa kamppailleen eläinpuiston mukaan pandoista koituu vuosittain noin 1,5 miljoonan euron kulut.

Ähtärin pandojen kohtalo jäi ratkaisematta – näin ähtäriläiset ajattelevat kiistellyistä eläimistä 2:24
Ähtärin pandojen kohtalo jäi ratkaisematta – näin ähtäriläiset ajattelevat kiistellyistä eläimistä

Pandojen tilannetta käsitellään syyskuussa

Sivosen mukaan tässä vaiheessa on vielä liian aikaista arvioida Pyryn ja Lumin mahdollista jatkoa Ähtärissä, koska kesäkautta on jäljellä vielä lähes kuukausi. Asiaa käsitellään hänen mukaansa syyskuussa.

– Silloin eläinpuiston hallitus katsoo, mikä on tilanne, ja sen pohjalta päätetään, mitkä ovat seuraavat askelmerkit.

Ratkaisuun vaikuttavat muun muassa ennuste kauden tuloksesta ja näkymät ensi vuodelle. Myös tilanne yhteistyökumppaneiden kanssa vaikuttaa.

Yhtiön taloutta Sivonen ei halua kommentoida, koska kausi on vielä kesken. Yhtiön taloustilannetta vaikeuttaa Sivosen mukaan hallinto-oikeuteen tehty valitus Ähtärin kaupungin myöntämän lainan muuttamisesta pääomaehtoiseksi lainaksi. Jo annetun lainan muutos pääomalainaksi parantaisi yhtiön omia pääomia ja näin mahdollistaisi valtion tuen hakemisen, hän sanoo.

Sivonen: Toivoa on

Keväällä eläinpuisto kertoi, että se on kiinnostunut uusista yhteistyökumppaneista. Sivosen mukaan uusien yhteistyökumppaneiden etsintää tehostetaan kesäkauden jälkeen.

– Meidän täytyy pystyä näyttämään mahdollisille yhteistyökumppaneille, että olemme tehneet toimenpiteitä niin markkinoinnin kuin myynnin suhteen.

Sivonen kertoo, että eläinpuisto on markkinoinut toimintaansa voimakkaasti muun muassa perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa.

Myös säätiön perustaminen on nähty yhtenä mahdollisena ratkaisuna pandojen tilanteeseen. Tämä vaihtoehto on edelleen pöydällä. Ennen säätiön perustamista eläinpuistolla täytyy olla Sivosen mukaan luottamus siihen, että yhteistyökumppaneita löytyy riittävästi. Näin säätiölle saataisiin riittävä rahoitus.

– Valmius säätiön perustamiseen on olemassa, mutta vielä ei ole sen aika.

Sivosen mukaan on edelleen toivoa, että pandat jäävät Ähtäriin.

– Mutta se ei ole meille itsetarkoitus. Yhtiön hallituksen täytyy todeta, että yhtiö on elinkelpoinen, ja sen mukaan teemme päätöksiä.

Lue myös:

    Uusimmat