Mainos

Ähtäri valmistautuu vauhdilla pandojen tuloon – Lisääntymisestä kovia odotuksia: "Optimaaliset olosuhteet"

Etelä-Pohjanmaalla Ähtärin eläinpuistossa valmistaudutaan kovaa vauhtia jättiläispandojen tuloon. Pandatalon rakentamiskilpailu on parhaillaan käynnissä, ja tänään julkistetaan niin sanottu pandaportaali. Prosessi on kuitenkin pitkä ja monivaiheinen.

Ähtärissä luotetaan kuitenkin siihen, että pandat todella ovat Suomen kamaralla ensi vuoden lopulla. Neuvottelut Kiinan kanssa ovat edenneet hyvin.

– Poliittis-diplomaattinen puoli on tällä hetkellä kunnossa, kertoo Ähtärin toimitusjohtaja Juhani Haapaniemi.

Lopullinen rakentamisepäätös tehdään Haapaniemen mukaan tammikuussa, kun kilpailun tarjoukset on saatu käytyä läpi. Tavoitteena on, että pandatalo on valmis ensi vuoden loppuun mennessä.

– Nämä summataan viimeistään tammikuun alkupuolella.

Tänään julkaistaan pandaportaali, joka on väylä yrityksille, matkailutoimijoille, vierailijoille ja muille tahoille, jotka ovat kiinnostuneita yhteistyöstä eläintarhan kanssa.

Tavoitteena saada pandat lisääntymään

Hankkeen tavoitteena on saada erittäin uhanalainen jättiläispanda lisääntymään Ähtärin luonnonmukaisissa oloissa. Luontaisesti pandat elävät Himalajan vuoristossa. Haapaniemi myöntää, että tavoite on kova.

– Mutta siinä on perusteena se, mitä Kiinan panda-asiantuntijoiden kanssa on keskusteltu, että Ähtäri on ilmastollisesti hyvin lähellä niitä olosuhteita, mitä Himalajan vuoristossa elävällä pandalla on. Siellä on neljä vuodenaikaa selkeästi niin kuin meilläkin on. Asiantuntijat uskovat, että Ähtärissä voisivat olla optimaaliset olosuhteet luontaiseen lisääntymiseen.

Pandoista tulisi Ähtäriin myös iso matkailuvaltti, Haapaniemi myöntää. Se on huomattu kaikissa eläintarhoissa, joihin jättiläispandoja on saatu.

– Ei sitä käy kiistäminen, mutta niin pitää ollakin. Tämä on kuitenkin iso investointi, ja suojeluhankkeelle pitää löytyä joku maksaja.

Bambua viljellään myös Ähtärissä

Pandojen tuloon liittyy paljon muutakin valmisteltavaa kuin pandatalo. Kiinan kanssa solmitaan parhaillaan teknistä sopimusta. Haapaniemen mukaan valmisteilla on paljon eläinlääkintään, rehukysymyksiin ja pandan viihtymiseen liittyviä asioita.

Panda syö pääasiassa bambua, jota Ähtärissä kokeillaan myös viljellä. Niitä istutettiin viime keväänä.

– Kesä meni hyvin, eikä vielä ole otettu mitään takapakkia, mutta kevät näyttää, mitä sieltä sitten tulee.

Valtaosa bambusta tulisi joka tapauksessa Euroopasta, mutta Haapaniemi ei pidä järjestelyä haasteellisena.Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja