Paluun tekevää Antti Ruuskasta hieman ahdistaa ja jännittää – leikatun polven pitäisi olla kuitenkin kunnossa: "Ei sinne lähdetä, jos on joku paikka kipeänä"

10:00
Tulosruutu: Keihäänheittäjä Antti Ruuskanen palaa kilpakentille elokuussa.

Paluun kilpakentille elokuun Kalevan kisoissa Turussa tekevä keihään arvokisamitalisti Antti Ruuskanen selvittää tekemisiään ja tulevaisuuden suunnitelmiaan. Päätöstä uran jatkumisesta ensi kaudelle ei ole vielä tehty.

Ruuskanen kertoo ottaneensa alkuvuoden rauhallisesti ja pysyneensä kotimaisemissa.

– Kotosalla ollaan oltu. Talvella ei yhtään ulkomaanleiriä kerinnyt olla. Pielavesi–Kuopio-akselilla oikeastaan harjoitellut. Kun maaliskuussa tuli tämä koronahomma, ympyrä sulkeutui tuollaiselle pienelle alueelle, Ruuskanen raportoi.

– Nyt tulin tänne isolle kaupungille pyörähtämään, muuten olen ollut tuolla peräkylillä.

Ruuskasta ei ole nähty vielä tällä kaudella heittopaikoilla kilpailuissa. 36-vuotias savolainen on halunnut antaa polvensa toipua rauhassa.

– Kun tuli päätös, että arvokisat perutaan tai siirretään tältä kaudelta, niin silloin tehtiin päätös, että aloitetaan kilpailu vasta syksymmällä. Varmistettiin sillä, että saadaan tuo viime syksynä tähystetty tukijalan polvi siihen kuntoon, että se varmasti hermottaa, eikä tule ainakaan sitä kautta lisää loukkaantumisia, Ruuskanen perustelee.

Kesäkuun Ruuskanen omisti perusharjoittelulle, heinäkuussa alkoi kehon virittely kilpailukautta varten.

– Elokuu on sitten ihan hyvä kuukausi sitten ruveta kokeilemaan, miten keihäs rupeaa lentämään.

Sapattivuoden pitäminen ei ollut Ruuskasella harkinnassa.

– Kyllä se selvä oli, että tällä kaudella pyritään kilpailemaan, jos elimistö vain antaa luvan, että saataisiin kilpailu vuodelle 2020. Ettei vain jäisi viimeiseksi kilpailuksi se Dohan MM-kisojen karsinta, joka oli suuri pettymys, Ruuskanen muistelee viime syksyä.

"Hyvä, että tulee pientä jännitystä"

Turussa elokuussa järjestettävät Kalevan kisat ovat Ruuskaselle kilpailukauden aloituspiste mutta samalla myös eräänlainen kohokohta.

– Kyllähän Suomen mestaruus aina urheilijaa kiinnostaa ja miesten keihäänheitossa se on arvostettu juttu, ja siihen usein vaaditaan onnistunutta suoritusta ja hyvää tulosta.

– Itsellä on tietysti pieni jännitys ja ahdistus siinä, kun ei ole kilpailuja alla, mutta onneksi siinä on karsinnat lauantaina ja toivottavasti sitten sunnuntaina finaali. Yleensä se on urheilussa hyvä, että tulee pientä jännitystä ja epävarmuuden tunnetta. Silloin se tuo monesti hyvän tuloksen.

Ruuskanen vakuuttaa olevansa kunnossa.

– Ei sinne lähdetä, jos on joku paikka kipeänä, riskeeraamaan millään tavalla. Nyt kaikki näyttää hyvältä, että Turussa kilpaillaan elokuussa.

"Syksyllä katsotaan"

Päätöstä uransa jatkosta ja Tokion olympialaisissa kisaamisesta ei ole Ruuskasen mukaan vielä tehty. Puheiden perusteella vaikuttaa siltä, että tämä kausi määrittää myös tulevaisuuden.

– Vuosi ei tässä iässä ole paljon. Tämä kausi mennään tyylillä läpi ja pyritään kilpailemaan loppukaudesta. Syksyllä sitten katsotaan jatkotoimenpiteet.

– Jos on tehnyt lopettamispäätöksen syksyllä, siinä ei kyllä tehdä enää comebackia. Keihäänheitto on sellainen laji, että jos lopetetaan, päätös on lopullinen, Ruuskanen huomauttaa.

Lontoon olympialaisissa hopeaa ja Zürichin EM-kilpailuissa kultaa heittänyt Ruuskanen muistuttaa, että uran suurin unelma on nyt ja aina ollut kultamitali olympialaisissa.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja