Palotarkastuksissa huomattu puutteita – Länsimetron käyttöönotto voi myöhästyä taas

2:06

Pelastusviranomaisten tarkastuksissa löytämät puutteet saattavat viivästyttää edelleen Länsimetron käyttöönottoa. Testauksissa on havaittu on ongelmia, eivätkä pelastusviranomaiset ole pystyneet puoltamaan asemien käyttöönottoa. Alustavien suunnitelmien mukaan Länsimetro alkaa liikennöidä syyskuun aikana.

Länsimetron Urheilukeskuksen metroasema näyttää valmiilta. Käynnissä on pelastusviranomaisten tarkastus, ja rakennus käydään läpi perusteellisesti.

Helsingin pelastuslaitos on vastaavat tarkastukset tehnyt Länsimetron Lautta- ja Koivusaaren asemilla. Tarkastuksissa havaittiin puutteita.

– Pelastusviranomaiset puoltavat rakennusviranomaisen hyväksyntää ja siihen asti ei olla vielä päästy, että voitaisiin Helsinginkään puolella näitä asemia ja niihin liittyviä teknisiä järjestelmiä puoltaa käyttöön otettavaksi, sanoo aluepäällikkö Jani Pitkänen Helsingin pelastuslaitokselta.

Viat ovat pelastusviranomaisille tärkeissä järjestelmissä.

- Näiden teknisten järjestelmien pitää pystyä luotettavasti toimimaan siten kun se on suunniteltu. Näin monimutkaisessa teknisessä järjestelmästä löytyy aina joku bitti joka on väärässä muodossa ja sitten nämä toteutuneet ja toivotut ohjaukset eivät toteudukaan, kuvailee ongelmaa Pitkänen. 

Ongelmien aiheuttajan löytäminen vie oman aikansa, jonka jälkeen se on korjattava ja testattava uudelleen.

Länsimetrolle on puutteista ja ongelmista ilmoitettu, mutta on selvää, että sen aiheuttajan korjaaminen vie oman aikansa. Uusintatarkastukset harjoituksineen on kuitenkin vielä vietävä läpi.

– Semmoisia pieniä puutteita, opasteissa, palonilmaisimia väärissä paikoissa ynnä muuta, vaatii pientä työntekoa, mutta mitään isoa puutetta ei ole vielä löytynyt, sanoo Länsimetron tekninen johtaja Raimo Kaunismäki.

Länsimetrolla uskotaan, että puutteiden korjaamisesta selviydytään määräaikaan mennessä ja metro saadaan liikkeelle syyskuun aikana. Pelastusviranomaiset sanovat, että heidän jälkitarkastuksistaan viivästyminen ei ainakaan johdu.

– Länsimetron pitää aikatauluttaa nämä testit uudelleen tehtäväksi. Ainakaan meidän osalta ei jää kiinni etteikö näitä testejä päästä tekemään. Kunhan se monimutkainen tekniikka toimii kuten on suunniteltu, sanoo Pitkänen.

Hän toivoo, ettei turvallisuuden kanssa lähdetä kiirehtimään.

– Kyllä minä ottaisin aikalisän ja malttia. Kyllä se metro valmistuu ja me halutaan kaikki tehdä siitä se maailman turvallisin metro, jollaisena sitä on markkinoitu. Kun ollaan jo näin paljon myöhässä niin tässä loppusuoralla kiirehtiminen voisi olla tyhmintä mitä tehdä, sanoo Pitkänen.

Myös Länsimetro kiittelee pelastusviranomaisten työtä.

– Erittäin positiivisella mielellä ollaan ja viranomaiset ovat mukana hyvin aktiivisesti huolimatta siitä että on  kesäaika. Asiat menevät hyvin eteenpäin, sanoo Kaunismäki. Milloin metro saadaan virallisesti käyttöön selvinnee elokuussa.

– Ei olla vielä annettu tarkkaa päivämäärää, että meillä on elokuussa palavereita, missä kaikki osapuolet yhdessä kokoontuu ja siitä syntyy se tarkka päivämäärä, sanoo Ville Saksi Länsimetron toimitusjohtaja.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja