Näin Putin käyttää Venäjän kirkkoa hyväkseen: "Hän testaa, mikä uppoaa kansaan"

Putin viidennelle presidenttikaudelle – näin ortodoksikirkosta tuli vallan käsikassara 9:31
KATSO MYÖS: Näin ortodoksikirkosta tuli Putinin vallan käsikassara.

Venäjän presidentti Vladimir Putin käyttää ortodoksista kirkkoa oman asemansa pönkittämiseen, arvioi suomalaisasiantuntija.

Putin aloittaa tänään viidennen presidenttikautensa. Hän voitti maaliskuussa pidetyt näytösluonteiset presidentinvaalit virallisen tuloksen mukaan yli 77 prosentin ääniosuudella.

Putin on ollut Venäjän presidenttinä vuodesta 2000 lähtien, lukuun ottamatta neljän vuoden taukoa vuosina 2008–2012.

MTV:n Huomenta Suomessa vieraillut Aleksanteri-instituutin yliopistonlehtori Kaarina Aitamurto kuvailee Putinia tasapainoilijaksi, joka pyrkii ortodoksikirkon avulla löytämään itselleen liittolaisia.

– Putin on mennyt konservatiivisempaan suuntaan, mutta toisaalta voidaan ajatella, että hän testaa, mikä uppoaa kansaan missäkin tilanteessa ja mikä on strategisesti järkevää. En sanoisi, että hän on vakaumuksellinen, ideologinen konservatiivi.

Putinilla läheiset suhteet Kiriliin

Putinilla on tiiviit suhteet ortodoksikirkon johtoon ja patriarkka Kiriliin.

Aitamurron mukaan taustalla ovat pitkät perinteet, mutta Putin on halunnut tietoisesti vahvistaa suhdettaan kirkkoon.

– Se näkyy siinä, miten kirkko tukee Putinin pyrkimyksiä.

Aitamurron mukaan ortodoksikirkko puolestaan on halunnut monopoliaseman Venäjällä ja ujuttanut omaa agendaansa politiikkaan.

– He ajavat hyvin konservatiivisia arvoja. Kirkko on hyvin voimakkaasti ottanut kantaa aborttioikeutta ja seksuaalivähemmistöjä vastaan sekä naisten aseman suhteen.

Aitamurron mukaan Venäjän ortodoksikirkon konservatiiviset tulkinnat voi nähdä läheisinä konservatiivisten islamin tulkintojen kanssa.

– Jos puhutaan naisten asemasta ja perheväkivallasta, niin kyllä ne alkavat mennä hyvin lähelle konservatiivisia islamin tulkintoja.

Lue myös:

    Uusimmat